Teius
Portalul teiusenilor de pretutindeni
Lista Forumurilor Pe Tematici
Teius | Inregistrare | Login

POZE TEIUS

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
micky_miha pe Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 43 ani
Teius / Bun sau rau ... Teius in mass-media / Monitorul de Alba  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Transport “clandestin”

Autor: Cristi FLESCHIN
Data publicarii: 12/03/2007
Un barbat din Alba Iulia a fost depistat, saptamina trecuta, in orasul Teius, de ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul unor lucratori de la Serviciul Politiei Transporturi Feroviare si de la Serviciul Politiei in Rutiere, in timp ce transporta cu un camion cantitatea de 5.380 de kilograme de fier vechi, fara a detine documente de însotire sau provenienta a acesteia. In urma verificarilor efectuate s-a stabilit ca persoana in cauza, Ioan M., era chiar administratorul unei societati comerciale din Alba Iulia, care desfasura activitati de colectarea a fierului vechi la punctul de lucru din Teius, fara a detine autorizatie in acest sens. Firma condusa de acesta a fost sanctionata contraventional, conform prevederilor O.U.G. 16/2001 republicata, cu suma de 2.500 lei, iar cantitatea de 5.380 kilograme de fier vechi, în valoare de 3.000 lei, a fost ridicata, în vederea confiscarii.


Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
La Teius, lucrurile se misca in directia buna - interviu cu domnul Dorin Mateica, primarul orasului Teius

Autor: Constantin BUCEA
Data publicarii: 07/10/2006
Venind dinspre Alba Iulia, inainte de intrarea in orasul Teius, trecatorul nu poate sa nu observe, undeva, in dreapta, imaginea sinistra, in paragina, oferita de scheletul din beton, adica ceea ce a mai ramas din fosta fabrica de zahar, care, odata, era mindria acestei localitati. In total contrast cu acel peisaj, in apropiere, compenseaza oarecum coloana unei alte firme cu inscriptia de pe cladirea inalta si ingrijita, pe a carui turn este scris “BAUMIT”. In planul si mai apropiat, se contureaza ceva hale de productie.
Ajungind in centrul orasului, zona prinde cu adevarat contur urbanistic. Ca o surpriza placuta, structura de rezistenta a unui bloc, ramasa in acea faza inca din 1989, a devenit anul acesta o cladire cocheta, deja finisata si zugravita in culori placute ochiului, moderne. Cam acestea ar fi citeva dintre reperele ce fixeaza personalitatea orasului Teius unui trecator obisnuit. Se vede ca lucrurile se misca bine aici. Pentru a completa imaginea la vedere cu unele detalii, am trecut pragul biroului primarului Teiusului, Dorin Mateica, impreuna cu care am legat un dialog despre evolutia acestui oras.

La Teius, o primarie blocata financiar

Apreciez ca orice conversatie reportericeasca despre prezentul si perspectiva orasului Teius nu poate porni fara a discuta, macar pe scurt, despre evolutia localitatii in anii de dupa 1989. Stim ca la finele anilor ‘90 situatia nu era deloc buna. Va propun sa faceti o scurta retrospectiva, chiar daca atunci nu erati primar.
Au fost ani la rind in care situatia de aici a mers din rau in mai rau. In citiva ani, localitatea a pierdut 1.200 locuri de munca la Tehnometal, cel putin inca pe atitea la complexul CFR Teius- Coslariu, activitatea de productie la Fabrica de Zahar cu cele 180 locuri de munca. Pe linga drama familiilor carora apartineau cei peste 2.500 fosti salariati, pentru oras implicatiile au fost mult mai complexe. Sursele de venit local au fost substantial diminuate, iar unele utilitati grav perturbate. Ma refer aici la oprirea statiei de epurare a apelor uzate, si a statiei de pompare a gazului metan, care functionau pe structura fabricii de zahar, si deserveau si localitatea. A fost o perioada critica. S-a ajuns ca, in anul 2000, primaria sa fie blocata financiar timp de 3 luni, timp in care nu am avut bani nici pentru plata salariilor.

Am iesit in intimpinarea investitorilor

Cel putin aspectul exterior arata ca situatia a evoluat serios. Se reflecta aceste aparente in situatia economico-sociala a urbei?
Dupa anul 2000, Primaria si Consiliul local au facut eforturi pentru a stimula dezvoltarea, relansarea activitatii industriale si transformara Teiusului intr-o localitate moderna. Din situatia in care se afla, nu era foarte usor. Tocmai de aceea, am incercat ca orice oportunitate de dezvoltare sa o incurajam, sa o stimulam cu ceea ce depindea de noi si era posibil legal. Am promovat cu fiecare ocazie oportunitatile ce le ofera Teiusul, cu pozitia sa geografica strategica din punct de vedere al infrastucturii, cu nod de cale ferata, confluenta a doua drumuri nationale, dar si existenta in oras si imprejurimi a unui potential de forta de munca bine calificte, surse de materii prime, etc. Cam in aceste imprejurari a venit la Teius investitorul cu fabrica BAUMIT, care a dat startul investitiilor. Pe parcurs, au fost infiintate mici societati de productie si prestari servicii, care au absorbit parte din forta de munca disponibila. Pot sa afirm ca, la nivelul administratiei publice locale, a existat in toata aceasta perioada si se mentine in prezent o atmosfera de conlucrare pentru gasirea de solutii si promovarea oportunitatilor de dezvoltare. Se gindeste constructiv dezvoltarea localitatii, prin dezvoltarea infrastucturii, pentru ca investitorii sa gaseasca aici un mediu propice dezvoltarii industriale. Cunoscatori ai principiilor economiei de piata, primarul si consilierii orasului Teius pornesc de la ideea ca noi trebuie sa facem primul pas in raporturile cu investitorii. Tocmai de aceea, au fost lansate obligatiunile municipale, iar fondurile rezultate sa constituie sursa principala de finantare pentru constructia statiei de epurare a apelor uzate si canalizarea orasului. In acest scop am intocmit documentatia necesara, si incercam sa atragem, in completare, si o finantare de circa 40 miliarde lei din partea ministerului mediului si fonduri structurale europene.

Ce amploare ar urma sa aiba aceste lucrari?

Lucrarea ar urma sa se deruleze in doua etape. Intr-o prima faza ar fi vorba despre 14 km. canalizare pe principalele strazi, cu blocurile din centrul orasului, strazile Avram Iancu, Decebal, Drumul Stremtului, zonele Tarmure si Cetatuie, o parte din Veres. Prin aceasta retea s-ar putea conecta la statia de epurare gospodarii ce insumeaza in jur de 5.000 de locuitori, precum si zonele industriale.
Etapa a doua va fi ceva mai dificila, deoarece canalizarea ramasa de efectuat presupune instalarea unor statii de pompare deoarece structura geografica a terenului nu permite scurgerea apelor prin cadere libera.

Aceste doua obiective ar da localitatii sanse in plus, in sensul dezvoltarii industriale?

Cu siguranta. Avem contacte cu mai multi oameni care spun ca Teiusul, cu noile sale facilitati, ar putea deveni locul unde ei sa-si dezvolte afacerile. Cum se poate vedea, undeva la iesirea din oras, spre Alba-Iulia, prinde contur o noua fabrica. Pot sa spun doar ca aceasta va fi profilata pe prefabricate din beton. Acelasi investitor va construi si alte fabrici, dupa terminarea acesteia. In acea zona se contureaza deja un mini parc industrial. In acest sens, noi vom incerca sa valorificam toate facilitatile de care putem beneficia, pentru a le oferi la rindul nostru investitorilor.

Avem nevoie de lucrari edilitare de anvergura

Sint importante investitiile, dar un primar trebuie sa se gindeasca si la interesul direct al cetateanului, cel putin din perspectiva faptului ca aveti de indeplinit unele promisiuni electorale.Ce ati reusit, ce ginduri aveti in acest sens?
Teiusul e partener la proiectul Samtid, prin care a fost schimbata conducta de alimnentare cu apa potabila pe 5 strazi importante din oras. Aceasta inseamna, insa, doar 20 la suta din totalul retelei de apa a orasului. Convinsi de importanta modernizarii intregii retele, pornind si de la realitatea ca o buna parte din cea neinclusa in proiectul Samtid are o vechime de peste 30 de ani, ne vom oriente spre o colaborare cu societatea Apa CTTA pentru noi lucrari de inlocuire a conductei. Fara o retea moderna si corect calibrata, pentru a asigura un debit corespunzator si apa curata tuturor consumatorilor, nu putem emite pretentia unei localitati europene. Tocmai de aceea, vom acorda importanta sporita investitiilor si in acest sector.
In acelasi timp, orasul are nevoie de multe lucrari la drumurile locale. Am demarat etapa intocmirii documentatiei. Studiul de fezabilitate speram sa fie convingator pentru a atrage alaturi de fondurile locale si fonduri europene. Astfel, cu cele patru componente - canalizare, statie de epurare, apa curenta - pentru care lucrarile de executie ar putea fi incheiate in 6-7 ani, Teiusul sa dispuna cu adevarat de servicii la un nivel civilizat si modern.
Orasul mai are o mare problema de rezolvat. Acesta este traversat de cea mai circulata artera auto din zona, DN1, care este si Drum European. Pe de o parte, traficul greu creaza mari probleme de trepidatii si zgomot, dar si este si foarte aglomerat, deoarece pe traseul din interiorul orasului dispune de o singura banda de circulatie pe sens.
Avem in studiu solutii pentru realizarea unei variante de ocolire, si chiar o propunere care ar aduce multe avantaje orasului, dar si fluxului auto in sine. Speram sa reusim sa o promovam, pentru a primi finantare.

Va doresc succes in tot ceea ce va propuneti sa realizati, asa cum spuneati, impreuna cu Consiliul Local.

Sursa:

monitorul alba teius, lucrurile misca directia buna interviu domnul dorin mateica, primarul orasului

5.6KB


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Lista neagra a consilierului rosu, pentru primarul portocaliu

Autor: Al.Cristorian
Data publicarii: 19/02/2007
In data de 15 februarie a.c., consilierul local din Teius, Popa Cornel (PSD), a prezentat presei un “memoriu”, cu toate neimplinirile primarului de Teius, Dorin Mateica (PD), semnat de el si inca doua persoane...
In data de 15 februarie a.c., consilierul local din Teius, Popa Cornel (PSD),  a prezentat presei un “memoriu”, cu toate neimplinirile primarului de Teius, Dorin Mateica (PD), semnat de el si inca doua persoane, Ana Bosan si Florea Dumitru, “locuitor Teius“, dupa cum singure au semnat. Acestui memoriu, lista cu acuzatii, document “despre misiunea <<portocalie>> a domnului primar al Teiusului” dupa cum au intitulat materialul, cei trei semnatari au adaugat o lista cu 61 de semnaturi ale locuitorilor de pe strada Horea, care, alaturi de familile lor, insumeaza 209 de sustinatori ai demersului PSD. Despre aceasta strada, semnatarii acuza ca nu exista decit trei becuri pentru iluminatul public, ca nu exista trotuar decit pe o portiune scurta, ca devine un adevarat helesteu pe timp de ploaie, iar asfaltarea si trotuarele sunt “comandate in functie de afinitati si clientelism”.

Situatia, vazuta prin ochii PSD

“Ca sa avem o imagine de ansamblu si, spunem noi, pertinenta a ceea ce se petrece la nivelul consiliului local si al localitatii Teius, va supunem atentiei citeva dintre situatiile sustinute de proiecte de hotarire initiate de domnul primar. Cei 3 consilieri locali ai PSD Teius, cu discernamint si bazat pe litera si spiritul legii, au propus adesea refacerea sau imbunatatirea continutului acestora sau respectarea si transpunerea in fapt a unor hotariri”, se arata in meoriul semnat de cei trei.
Dintre sumedenia de acuze pe care acestia le aduc in discutie amintim doar faptul ca, in ianuarie 2006 “nu se justifica 3 posturi in plus fata de cele existente in Statul de functii si Regulamentul de organizare si functionare a primariei”; in mai 2006 “nu s-a valorificat fierul vechi rezultat din centralele termice dezafectate” si “nu s-a realizat parcarea de linga brutarie”; in iunie 2006 “licitatia privind achizitia si montarea de geamuri termopane la Dispensar si la Liceul Teoretic s-a repetat pina cind a cistigat SC Strakator, patronul firmei fiind membru PNL”; in august 2006 a fost propus proiectul de realizare a Statiei de epurare a apei ce ar fi urmat sa serveasca doar 5.000 de locuitori, consilierii PSD solicitind ca statia sa fie prevazuta pentru toti locuitorii orasului; octombrie 2006 “nu au fost predate rezervoarele Combustibil Lichid Usor la REMAT Alba si nu s-a facut licitatie de valorificare”, ori “nu s-a dat in functie blocul B4 si sediu nou al Primariei, desi s-a publicat in ziar un articol care arata ca s-au finalizat aceste lucrari”, iar in luna decembrie, “s-a inchis rampa de gunoi a orasului”, ca sa aminitim doar citeva dintre acuzele si nemultumirile semnatarilor.

Replicile primarului

Pentru ca acuzele aduse primarului erau destul de serioase iar lista cu numele semnatarilor parea scrisa de aceeasi mina, ca sa nu mai vorbim de semnaturi, vineri dupa-masa am facut o vizita la Teius, pentru a afla ce parere are si primarul Dorin Mateica de acuzele ce i se aduc, si , mai ales, pentru a vedea acea strada ai carei locatari, 209 dintre ei, sustin memoriul respectiv. Pe linga zimbetele stirnite de unele dintre acuzatiile consilierului PSD, Cornel Popa, primarul Mateica a admis ca exista suficiente probleme in Teius insa “nimic nu se poate face peste noapte, iar bugetul pe care il are un oras precum Teius, nu ne permite sa facem minuni”. Pe de alta parte, Dorin Mateica ne-a declarat ca cele mai multe dintre acuze sunt false si au doar un rol politic, de a crea agitatie. Legat de valorificarea fierului vechi de la centralele termice dezafectate primarul ne-a declarat ca acest lucru s-a realizat deja, la fel cum au fost predate si valorificate si rezervoarele Combustibil Lichid Usor. Despre licitatia privind montarea de termopane la Liceul Teoretic, Dorin Mateica ne-a declarat ca nici macar nu a fost primaria organizatorul licitatiei, ci liceul, acesta fiind ordonator tertiar de credite, legea permitind primariei sa organizeze licitatia doar daca ar fi contribuit cu cel putin jumatate din suma investitiei, ori in acest caz, din cele 250 milioane aferente lucrarilor, contributia primariei a fost de doar 60. Legat de statia de epurare, primarul Mateica a declarat ca, desi aceasta nu va servi toti locuitorii Teiusului, cifra de 5.000 de locuitori invocata de consilierul PSD se refera doar la prima etapa a proiectului, in cea de-a doua urmind sa mai fie cuprinsi inca 5.000 de beneficiari ai statiei de epurare, iar rampa de gunoi a fost desfiintata pentru ca era prea costisitoare, deseurile menajere fiind acum transportate la rampa de gunoi de la Alba Iulia.

Strada Horea vazuta seara

Legat de strada Horea, ai carei locuitori au semnat, conform materialului prezentat de consilierul PSD, memoriul respectiv, primarul Mateica a admis ca este o strada unde exista numeroase probleme, dar ele vor fi rezolvate, insa nu este posibil, cum ar vrea unii, de pe o zi pe alta.
Vineri, in jurul orei 19,00, am ajuns la intrarea strazii cu pricina, care, desi nu este cea mai luminata dintre strazile Teiusului, beneficiaza totusi de mai mult de 3 becuri. Nu cu mult mai multe, dar suficient cit sa vezi unde calci. Ce e drept, trotuarul se afla doar pe partea dreapa a strazii, unde se afla si gradinita, iar strada este, totusi, asfaltata. Oamenii de pe strada sunt, intr-adevar, nemultumiti de problemele cu care se confrunta, in special cei de pe partea strazii fara trotuar.
Mai in jos pe strada, drumul incepe sa fie mai stricat, iar putinele becuri par sa ajute tot mai putin. Avind in vedere ora la care am facut “vizita”, nechezatul unui cal de linga un atelaj ce aducea parca a caruta, latratul unor ciini si niste garduri similare cu cele existente la casele din cartierul albaiulian Lumea Noua, de dupa care se zareau citeva lumini de luminare, am decis ca parerile celor citiva oameni cu care am discutat sunt suficiente. Una peste alta, situatia strazii respective nu este de loc una roza. Dintre problemele respective, se pare ca nemultumirea cea mai mare a unora este amplasarea trotuarului. Primarul Mateica ne-a declarat ca, in ce priveste amenajarea partilor pietonale a strazilor din Teius s-a luat decizia ca, din lipsa de fonduri suficiente, sa fie amenajate, in pima faza, trotuarele pe un singur sens, si nu sa fie amenajate doar portiuni, dar pe ambele sensuri.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Campionatul judetean de juniori la sah

Autor: C. M. Sarbu
Data publicarii: 12/03/2007
Scoala generala “Avram Iancu” din Alba Iulia a fost din nou gazda unei competitii sahiste juvenile organizata de Asociatia Judeteana si Directia pentru Sport a Judetului Alba, cei mai tineri sahisti din judet disputindu-si plini de ambitie titlurile de campioni judeteni de juniori. Premiantii la cele 5 categorii de virsta care au fost rasplatiti pentru rezultate sunt:
B12 1. Andrei Isaila, 2. David Cordea, 3. Elisei Rusu - toti de la Clubul Municipal de sah Alba Iulia;
B14 1. Robert Aldea - Rapid CFR Teius, 2. Sorin Lodoaba, 3. Mihnea Costachi - ambii C.M. sah Alba Iulia;
B18 1. Alexandru Secheres - Rapid CFR Teius, 2. Vlad Ionita - Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazu” Alba Iulia, 3.Iulian Miclea - Rapid CFR Teius;
F14 1. Roxana Ursa - C.M.sah Alba Iulia, 2. Flavia Boanca, 3.Stefana Homana - ambele Rapid CFR Teius;
F18 1. Mihaela Popa - C.M. sah Alba Iulia, 2. Alexandra Marian - Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazu” Alba Iulia, 3. Ionela Boca - Rapid CFR Teius.
În paralel s-a desfasurat si o alta competitie de copii sub 10 ani la care au participat 27 de concurenti. La baieti s-a impus Marius Udrea - Rapid CFR Teius, urmat de Andrei Sovre - C.M.sah Alba Iulia, Ionut Macarie si Alexandru Andru – Scoala generala “Avram Iancu” Alba Iulia, în timp ce la fete, podiumul a fost ocupat de Laura Alexa - Liceul Teoretic Teius, Cristina Popescu – Scoala generala “Avram Iancu” Alba Iulia si Ioana Negru - Liceul Teoretic Teius.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Accident mortal

Autor: M. Bantea
Data publicarii: 20/12/2006
Luni, la ora 10.40, pe drumul comunal 78, in comuna Stremt, a avut loc un accident mortal. Aurel Nicolae M., de 60 de ani, din comuna, conducea o caruta. Din motive ramase necunoscute, acesta a pierdut controlul vehiculului in momentul in care s-a intersectat cu o autobasculanta, marca Blaz 100, neînmatriculata, condusa de Ioan I., de 38 de ani, din Teius. In urma acestui eveniment, caruta a fost acrosata de autobasculanta, iar Cornel C., pasager în caruta, s-a dezechilibrat si a cazut pe partea carosabila, sub rotile autovehiculului, decedind pe loc.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
In spiritul sarbatorilor pascale

Elevii din Teius string donatii pentru elevii saraci

Data publicarii: 02/04/2007
Elevii si profesorii de la Liceul Teoretic din Teius au format un grup de voluntari care vor coordona campania “Sfintele Pasti impreuna cu cei mai saraci decit noi”. Prin aceasta campanie, elevii liceului isi propun sa ajute cit mai multi elevi cu probleme si sa demonstreze ca solidaritatea umana inca exista. Elevii scolii vor aduna donatii in bani, imbracaminte, incaltaminte si orice obiecte care-i pot ajuta pe unul dintre cei 76 de elevi de clasele I - VIII, identificati ca si beneficiari ai campaniei.
In aceasta saptamina vor fi adunate bunurile de la diferite societati comerciale si cetateni care au contribuit la campanie, iar din sumele de bani strinse se vor cumpara cozonaci si sucuri ce vor fi oferite elevilor nevoiasi.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Baut la volan

Autor: Cristi FLESCHIN
Data publicarii: 26/03/2007
Agentii de siguranta publica din Teius au depistat, vineri dimineata, in trafic, in jurul orei 02,10, un sofer ce conducea un autoturism, aflat in stare de ebrietate. Conducatorul auto, oprit de oamenii legii, Marius C., de 30 de ani, din judetul Cluj, a fost testat cu fiola alcoolscop, care s-a inverzit in proportie de 20%, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Orasenesc Teius pentru recoltarea de probe biologice. Politistii din localitate continua cercetarile, si, în functie de rezultatul analizei probelor bilologice de singe, vor fi luate masurile legale fata de persoana in cauza.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Munca la negru in stil mare la Teius

Autor: C.B.
Data publicarii: 09/02/2007
Un control inopinat efectuat de inspectorii ITM Alba, in data de 7 februarie, la o firma din Teius cu profil de fabricarea elementelor de prefabricate din beton a condus la adevarate surprize. Aici, au fost gasite la munca nu mai putin de 25 persoane care nu aveau incheiate contracte individuale de munca. Conform datelor primite de la ITM, persoanele in cauza au declarat pe proprie raspundere ca lucreaza la respectiva firma din data de 01.02. 2007 si nu au semnat contracte individuale de munca. Pentru nerespectarea obligatiilor legale prvazute de lege, agentul economic a fost sanctionat cu amenda in cuantum de 37.500 lei. Totodata s-a dispus intrarea in legalitate prin intocmirea si inregistrarea la ITM a contractelor de munca.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Tirguri si amenzi

Autor: M. Bantea
Data publicarii: 07/11/2006
La sfirsitul saptaminii trecute au avut loc doua tirguri de animale si marfuri, unul la Cimpeni si unul la Teius. Ambele, supravegheate indeaproape de politistii din zona. Ca de obicei, amenzile nu au lipsit nici de aceasta data. Politistii din Cimpeni au aplicat 52 sanctiuni contraventionale,
în valoare totala de 4.690 lei. Tot cu acest prilej au fost identificati si predati familiei 2 minori: P.A.M., de 14 ani si P.V.V., de 14 ani, ambii din orasul Cîmpeni, care in data de 30 octombrie au plecat de la domiciliu în piata agroalimentara din oras pentru a presta diferite munci la producatorii agricoli care desfasoara activitati comerciale. Cei doi nu au mai revenit la domicilii, fiind descoperiti abia duminica. În urma verificarilor s-a stabilit ca, în perioada in care au lipsit, cei doi minori au fost plecati în comuna Poiana Vadului, unde au desfasurat diferite munci în gospodaria unui localnic. Politistii din cadrul Politiei Orasului Teius au asigurat, la rindul lor, masurile de ordine si siguranta publica în timpul desfasurarii tirgului de animale. Au fost aplicate 29 de contraventii, în valoare totala de 1.650 lei, si a fost descoperit un furt.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
“E ziua ta, mamico!”

Data publicarii: 08/03/2007
Astazi, cu ocazia zilei de 8 martie, elevii  claselor a V-a, de la Liceul teoretic din Teius si-au surprins mamele, editind revista “E ziua ta, mamico!”, revista ce are in cuprins legenda martisorului, obiceiuri de primavara, cum se sarbatoreste ziua mamei in lume si citeva poezii dedicate mamei. De asemenea, in cursul zilei de astazi vor avea loc mini-spectacole, la care audienta va fi formata din mamele elevilor. Tot astazi, elevii liceului vor oferi flori femeilor pe care le vor intilni pe strazile Teiusului.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
La Aiud

Autor: M. Bantea
Data publicarii: 10/02/2007
Politistii din Teius l-au identificat, in urma cu doua zile, pe raza orasului, pe Constantin Z., de 21 de ani, care poseda mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea de 3 ani si 6 luni pentru comiterea infractiunii de furt calificat, emis de Judecatoria Aiud. Tinarul se sustragea de la executarea pedepsei. Cel in cauza a fost condus direct la Penitenciarul de Maxima Siguranta Aiud.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Hot de vin prins dupa mai bine de o luna

Autor: Cristi FLESCHIN
Data publicarii: 03/05/2007

Politistii din Teius l-au identificat si retinut, zilele trecute, pe autorul unui furt comis dintr-o locuinta din satul Capud, in cursul lunii martie. Este vorba de Cosmin S., in virsta de 24 de ani, care, in urma cu mai bine de o luna, a intrat pe timp de noapte in pivnita locuintei Aureliei S., de unde a furat 200 de litri de vin. Pe linga verificarile legate de acest caz, politistii teiuseni efectueaza in prezent cercetari pentru a stabili daca tinarul mai are la activ si alte astfel de fapte.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Reusita

Autor: C.M.Sarbu
Data publicarii: 02/11/2006
Alba Iulia a gazduit cu succes, duminica, 29 octombrie, etapa pe luna octombrie a circuitului de sah rapid “Apulum Grand Prix”. Desfasurat pe parcursul a 7 runde in sistem elvetian, turneul a reunit la start 20 de participanti si a fost cistigat de Marius Ceteras, legitimat la Clubul Municipal de Sah din Alba Iulia, cu 6,5 puncte, urmat de Daniel Hostiuc si Ionel Miron, ambii de la Rapid CFR Teius, si Ovidiu Lupu, de la Sah Club Cugir, cu 5 puncte. Juniorul clubului municipal albaiulian Adrian Secheres, in virsta de numai  8 ani, a reusit o excelenta clasare pe locul 5, cu 4,5 puncte. Foarte buna a fost si evolutia mezinului Mihnea Costachi, de 6 ani, care a reusit sa obtina 3 victorii.
Turneul a fost ultima verificare pentru sahistii din judet inaintea Campionatului National pe echipe, care va avea loc saptamina viitoare, si in care Clubul Municipal de Sah Alba Iulia va lua startul in Divizia B atit la masculin, cit si la feminin, iar Sah Club Cugir, Rapid CFR Teius si echipa a doua a Clubului Municipal de Sah Alba Iulia in Divizia C doar la masculin

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
La Aiud

Prostie fara frontiere

Data publicarii: 01/03/2007
In dimineata zilei de 26 februarie a.c., in jurul orei 05,30,  Moise T., de 17 ani, a anuntat Politia municipiului Aiud despre comiterea unui furt in trenul accelerat 1823, care circula pe ruta Bucuresti - Cluj. Politistii s-au deplasat imediat in statia CFR Aiud, unde i-au gasit pe Claudia C., de 19 ani, din orasul Teius si pe Moise T., de 17 ani, din judetul Mures, persoana care a denuntat infractiunea. In urma cercetarilor, s-a stabilit faptul ca, in aceeasi noapte, in jurul ori 01,00, cei doi, in timp ce se aflau in trenul respectiv, profitind de faptul ca Ligia T., din Satu Mare, dormea intr-un compartiment al trenului, i-au sustras geanta, in care se afla suma de 276 RON, 120 euro si acte personale, dupa care au coborit in statia CFR Aiud. Intrucit, dupa comiterea infractiunii, cei doi nu s-au inteles cu privire la impartirea sumelor respective, Moise T., a sesizat politia prin serviciul unic de apeluri urgenta, 112, denuntind fapta comisa. Bunurile si banii au fost recuperate, urmind sa fie inapoiate proprietarei, iar celor doi li s-a intocmit dosar penal pentru comiterea infractiunii de furt calificat. In prezent, cercetarile continua in privinta celor doi, pentru documentarea intregii activitati infractionale a acestora.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Prestatie meritorie

Autor: C.M.Sarbu
Data publicarii: 27/09/2006
In cea mai spectaculoasa proba a Campionatelor Europene de juniori de la Herceg Novi, cea de blitz, in care jucatorii au la dispozitie doar cite 5 minute pentru toata partida, Tudor Sfirlog a acumulat 4 puncte cu 3 victorii, 2 remize si 4 infringeri, un rezultat normal, dat fiind faptul ca a jucat la o categorie superioara de virsta. Tudor s-a intors in tara si se pregateste acum pentru cele doua competitii pe echipe in care va lua startul alaturi de Clubul Municipal de Sah Alba Iulia, Toamna Sahista Transilvana, ce se va desfasura intre 13-15 octombrie, si Divizia B, intre 6-12 noiembrie. In alta ordine de idei, Clubul Municipal de Sah Alba Iulia a gazduit in week-end “Cupa Alba Juvenil”, turneu judetean pentru copii sub 14 ani, desfasurat pe parcursul a 7 runde. Competitia a fost cistigata de David Cordea cu 6p, urmat de Sorin Lodoaba - 5p, ambii de la Clubul Municipal de Sah Alba Iulia, si Alexandru Secheres de la Rapid CFR Teius, cu 5p. In clasamentul copiilor sub 10 ani, podiumul a fost ocupat de Mihnea Costachi, Adrian Secheres si Elisei Rusu, toti de la Clubul Municipal de Sah Alba Iulia, in timp ce la fete, teiusencele Stefana Homana, Georgiana Boanca si Petronela Stana au ocupat, in aceasta ordine, primele trei locuri.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Sofer de sofer

Autor: Mihai Bantea
Data publicarii: 11/10/2006
Ieri noapte, politistii din Teius s-au confruntat cu un caz mai putin obisnuit. Ei au fost sesizati la ora 00.30 de un cetatean despre faptul ca o persoana din localitate s-a urcat la volan, aflindu-se intr-o stare avansata de ebrietate. Politistii au trecut la urmarirea soferului, care nu a oprit insa la semnalele agentilor, iar in momentul in care a fost blocat, a incercat sa intoarca masina si sa plece in directia opusa. Manevra nu i-a reusit, deoarece a intrat in plin intr-un stilp de pe marginea drumului. Politistii l-au retinut si l-au identificat. Soferul turmentat se numeste Mircea B., de 46 de ani. Politistii l-au condus la Spitalul Judetean de Urgente Alba Iulia, pentru a-i fi recoltate probele biologice, dar, pentru ca omul nu era amator de conversatie, nu s-a putut determina ce anume l-a urcat la volan. Oricum, pina sa se trezeasca, soferului i s-a intocmit dosar penal pentru conducere sub influenta alcoolului, si a fost sanctionat contraventional pentru faptul ca nu a oprit la semnalele agentilor de politie.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Alba * Desi piata locurilor de munca a inceput sa functioneze

Munca la negru infloreste

Data publicarii: 08/05/2007
In cursul primelor trei luni ale anului 2007, ITM Alba a desfasurat 657 controale la agentii economici din judet, fie ca acestia au sediile centrale sau doar puncte de lucru pe teritoriul acestuia.

Inspectorul sef al institutiei, Dorel Fit, ne-a declarat ca “un accent deosebit a fost pus pe identificarea persoanelor aflate in activitate fara forme legale”. “Recolta” a fost una consistenta, daca luam in calcul si faptul ca perioada la care facem referire este una in care muncile sezoniere nu au avut o solicitare maxima. Ne referim aici la domeniul constructiilor unde, de regula, se gasesc cele mai multe persoane fara forme legale. Numarul total al persoanelor depistate in aceasta perioada ca fiind folosite la munca ilegal este de 107. Au fost aplicate 42 sanctiuni in suma totala de 164.500 lei. Societatea cu cei mai multi angajati care munceau la negru este firma cu capital italian, SC G&D Prefabricati SRL din Teius, unde au fost depistate 25 persoane. De altfel, din totalul celor 12 mai semnificative unitati unde s-a constatat munca la negru, 6 sint din domeniul constructiilor. Desi pare curios, intre firmele fruntase in domeniu se afla si doua din domeniul electric - IMSAT Alba SA, cu 11 angajati la negru si SC Pema Electrotehnic SRL, cu 7 persoane. Tot cu 7 persoane a fost inregistrata firma Manea Timplarie SRL din Pianu de Jos, iar cu cite 5 persoane societatile Rom Baltic Valea Lunga si Office Construct Teius.


Obiectivele controalelor


Dorel Fit declara ca actiunile de control nu au avut doar rolul de depistare si sanctionare a ilegalitatilor, ci si informarea persoanelor in cauza cu privire la consecintele acestui sistem de lucru, din care cel mai mult au de pierdut tocmai acestea si abia in plan secundar statul, prin ocolirea platii taxelor si impozitelor pentru folosirea fortei de munca. Acesta spune ca, pentru ca activitatea de control sa poata fi desfasurata in mod obisnuit si cu eficienta, va continua colaborarea si anul acesta cu institutii precum Politia, Jandarmeria, Directia de Finante, Registrul Comertului, Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei, Autoritatea pentru Straini, etc. De altfel, in activitatea curenta, inspectorii ITM au fost pusi nu odata in situatia de a apela la serviciile de ordine pentru a putea sa-si desfasoare activitatea.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Sex... de milioane pe soseaua de centura

Data publicarii: 30/03/2007
Dornic de senzatii tari la margine de drum, un tinar din Sibiu “s-a lasat acostat” de o tinara, pe soseaua de centura a municipiului Alba Iulia, care i-a propus o partida de sex contra sumei de 30 de lei. Se pare ca tariful “platit” de Alexandru D. de 21 de ani a fost mult mai mare, deoarece, dupa ce “si-a facut treaba”, partenera a disparut “in ceata”, nu inainte de a-i “perchezitiona” acestuia portmoneul aflat in bordul masinii, din care s-a autoservit cu suma de 1.200 de lei. Tinarul sibian a anuntat politia imediat dupa ce a constatat disparitia banilor, iar agentii de siguranta publica din Alba Iulia au identificat-o in scurt timp pe autoarea furtului. Este vorba de Claudia C., in virsta de 19 ani, din Teius, asupra careia au fost gasiti banii furati si care au fost restituiti pagubitului. Tinara s-a ales cu un dosar penal pentru comiterea infractiunii de furt. Dat fiind faptul ca Claudia C. este recidivista, ea a fost retinuta in arestul IPJ Alba pentru 24 de ore, urmind sa fie prezentata Parchetului de pe linga Judecatoria Alba Iulia cu propunerea de arestare preventiva.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Directori si directori adjuncti noi la scolile din judet

Autor: Al.Cristorian
Data publicarii: 21/09/2006
Ca urmare a expirarii perioadei de 4 ani din contractele de management educational, 18 directori si directori adjuncti ai unor unitati de invatamint au fost schimbati. Astfel, conform datelor furnizate de profesorul Valeriu Gavrilut, Inspector in Management Educational in cadrul ISJ Alba, la Centrul Scolar de Recuperare Abrud, in locul fostului director Nicolae Gaita a fost numita Lucia Crisan. La Colegiul Tehnic Aiud, in locul fostului director adjunct, Maria Codreanu, a fost numit Iulian Vantu. La Colegiul Tehnic “Dorin Pavel” din Alba Iulia, in locul fostului director adjunct, Oliviu Iacob, a fost numita Ana Herlea, in timp ce la Gradinita cu program normal nr. 15 din Alba Iulia, in locul directorului Viorica Elisabeta Geogean a fost numita Aurora Virtei. La Scoala Speciala Alba Iulia, in locul fostului director Ovidiu Jurcovet a fost numita Anca Ileana, la Scoala cu clasele I - VIII din Cimpeni, in locul directorului Gheorghe Dragoiu a fost numit Gheorghe Badau iar in locul directorului adjunct Silvia Curtici a fost numita Liliana Lazar. La Scoala cu clasele I - VIII din Poiana Vadului, in locul directorului Rovin Briciu a fost numita Elena Rafila Jurj, in timp ce la Colegiul National “David Prodan” din Cugir, in locul directorului adjunct Lilica Vant a fost numita Ionela Cozmescu. La Scoala cu clasele I - VIII “Iosif Pirvan” din Cugir, in locul directorului Maria Georgescu a fost numita Roxana Rodica Mihai, la Scoala cu clasele I - VIII nr. 4, tot din Cugir, in locul directorului Ioan Stefan Barna a fost numita Lucia Anghel, iar la Scoala cu clasele I - VIII din Vinerea, in locul directorului Gabriela Urs a fost numita Laura Diana Teban. La Colegiul Teoretic “Petru Maior” din Ocna Mures, in locul directorului adjunct Stela Reff a fost numita Aurora Stanciu, la Scoala cu clasele I - VIII din Unirea II, in locul directorului Felicia Maria Romitan a fost numit Ilie Martin, la Scoala cu clasele I - VIII nr. 2 din Sebes, in locul directorului adjunct Ilie Maniu a fost numita Maria Loredana Mandroc, la Scoala cu clasele I - VIII din Daia Romana, in locul directorului Vasile Cibu a fost numita Paraschiva Nicoleta Bile, pentru ca, in final, la Liceul Teoretic Teius, in locul directorului adjunct Virgil Sicoe sa fie numita Simona Stefania Borbely.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Microregiune de dezvoltare in Alba

Autor: M. Moraru
Data publicarii: 04/04/2007
Ieri, la sediul Consiliului Judetean Alba, a avut loc o prima discutie in vederea realizarii unei microregiuni de dezvoltare in judetul Alba, microregiune care va reuni orasele Alba Iulia, Sebes si Teius, precum si comunele limitrofe acestora: Vintu de Jos, Ciugud, Ighiu, Sintimbru, Galda de Jos si Cricau.

“Infiintarea acestei microregiuni are ca scop dezvoltarea armonioasa si corelata a tuturor unitatilor administrativ-teritoriale inglobate, urmind ca in prima faza sa se realizeze un Plan de Amenajare a Teritoriului (PAT). Prin acest PAT va fi studiata, in acord cu dorintele tuturor celor 10 unitati administrativ teritoriale, posibilitatea de  cooperare si de asigurare a unei coeziuni economico-sociale a localitatilor din zona, care sa duca la o corelare a investitiilor si la realizarea unei zone urbanizate coerente”, au precizat reprezentantii CJ Alba.
Dupa cum au mai anuntat acestia, Consiliul Judetean Alba dispune de fondurile necesare pentru realizarea acestui studiu si in perioada urmatoare va demara procedurile de licitatie pentru selectarea firmei care il va realiza. De asemenea, urmeaza ca toate cele 10 unitati administrative sa se asocieze in cadrul unei Asociatii dedicate acestei microregiuni, fiind astfel posibila si infiintarea unei Agentii de Dezvoltare dedicate aceste microregiuni.
Pe linga toate aceste aspecte, realizarea Planului de Amenajare a Teritoriului pentru aceasta zona are si rolul de a evidentia posibilitatile de cooperare  intre cele 10 unitati administrative din perspectiva accesarii fondurilor europene. Asocierea acestor localitati creste considerabil sansa lor de a cistiga fonduri europene, fapt care, implicit, duce la dezvoltarea microregiunii astfel create.
“Competitia economica tot mai acerba si tendintele integrarii europene conduc la necesitatea unei cooperari mult mai strinse intre unitatile administrativ teritoriale de la nivelul unui judet. Tocmai de aceea am recurs la solutia realizarii acestui Plan de Amenajare a Teritoriului si a unei Asociatii care va gestiona aceasta Microregiune, pentru ca sansele noastre de dezvoltare sint mult mai mari daca de unim. Venind mai multe localitati laolalta, cresc si sansele de a accesa bani prin proiecte europene, putind astfel sa realizam obiective deosebit de importante. Pe baza strategiilor de dezvoltare si a planurilor noastre de dezvoltare, sint sigur ca o sa punem la punct un mecanism perfect functional care ne va fi de un real ajutor”, a declarat in cadrul intilnirii, presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Dosare penale pentru soferi turmentati si fara permis

Autor: Cristi FLESCHIN
Data publicarii: 03/04/2007
Politistii din Alba au avut mult de furca la sfirsitul saptaminii trecute, in special cu soferi care au incalcat legea penala. In doar doua zile, oamenii legii au depistat pe soselele judetului nu mai putin de patru soferi care, fie conduceau sub influenta alcoolului, fie se aflau la volan fara a avea permis de conducere, ambele constituind infractiuni aflate sub incidenta Codului Penal. Tuturor celor patru soferi le-au fost intocmite dosare penale.





n În noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 2007, politisti de la Formatiunea Politiei Rutiere Aiud l-au identificat pe Ioan S., de 35 ani, din Aiud, care conducea un autoturism aflindu-se sub influenta bauturilor alcoolice. În urma testarii cu aparatul alcooltest, acesta a indicat valoarea de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat.


n În timp ce efectuau serviciul de patrulare pe str. Andrei Muresan din orasul Teius, agenti de siguranta publica l-au identificat pe Andrei B., de 33 ani, din aceeasi localitate, care conducea un tractor neînmatriculat si fara sa posede permis de conducere.


n Simbata noaptea, agenti de politie rutiera din municipiul Sebes au oprit pentru control pe Radu G., din Cugir, care conducea un autoturism marca Matiz pe str. Sava Hentia din Sebes. Întrucit emana un puternic miros de alcool, acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducatorul auto a fost condus la spital pentru recoltare de probe biologice de singe în vederea stabilirii alcoolemiei.


n În aceeasi noapte, politistii din municipiul Sebes l-au depistat pe Gheorghe F., de 31 ani, din comuna Sasciori, care conducea un autoturism Dacia fara a poseda permis de conducere. În urma testarii cu aparatul alcooltest, acesta a indicat valoarea de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducatorului auto  i-au fost recoltate probe biologice de singe în vederea stabilirii alcoolemiei.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Alba, deschizator de drumuri

Autor: Mihaela Moraru
Data publicarii: 05/04/2007
In judetul Alba va fi constituita o microregiune de dezvoltare, care va cuprinde trei orase - Alba Iulia, Sebes si Teius - si sase comune limitrofe acestora: Vintu de Jos, Ciugud, Ighiu, Sintimbru, Galda de Jos si Cricau. Pina acum, astfel de asocieri s-au facut mai ales la nivel metropolitan. In ziarul nostru de ieri am semnalat evenimentul, dar fiind vorba despre o actiune care va marca dezvoltarea viitoare a judetului, revenim astazi cu amanunte referitoare la modul in care va functiona aceasta structura si la importanta ei.

Primul pas


Prima intilnire pentru punerea bazelor acestei microregiuni a avut loc joi, la sediul Consiliului Judetean Alba, fiind practic dat acordul de principiu pentru constituirea acestei asociatii. Initiativa a apartinut Primariei Alba Iulia, care are deja pregatite documentatiile necesare pentru constituirea si inregistrarea asocierii intre consiliile locale componente. Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a spus ca doreste ca microregiunea sa fie functionala chiar din vara. Din acest motiv, imediat dupa Pasti, va avea loc o noua intilnire cu primarii localitatilor componente, carora li se va pune la dispozitie documentatia pe care acestia trebuie sa o prezinte consiliilor locale spre dezbatere. Dupa ce toate consiliile vor adopta hotariri referitoare la asociere, se va trece la inregistrarea microregiunii de dezvoltare - care, spre deosebire de ADR, va avea personalitate juridica - si vor fi alese structurile de conducere.


Plan urbanistic regional


Primul lucru care va trebui facut pentru ca microregiunea sa nu fie doar o “poveste frumoasa” va fi realizarea unui plan urbanistic pentru intreaga regiune, instrument de baza pentru ca aceasta sa fie functionala. Banii pentru realizarea acestui studiu vor fi pusi la dispozitie de Consiliul Judetean Alba, care si-a anuntat deja dorinta de a fi cel de-al zecelea partener al asociatiei.
Asociatia va fi, practic, o agentie de dezvoltare pentru aceasta microregiune, in cadrul careia ADR Centru va fi invitata sa fie partener.


Pentru fondurile structurale


Miza cea mare a constituirii acestei microregiuni este accesarea fondurilor structurale. In afara de municipiul Alba Iulia, care ar putea avea acces la aceste fonduri, dar cu greu si numai pe anumite programe, nici o alta localitate din judet nu s-ar califica singura pentru primirea de bani din partea UE. Microregiunea va avea peste 100.000 de locuitori, ceea ce inseamna ca - prin intermediul acestora vor putea fi accesate majoritatea fondurilor structurale. Modelul ar putea fi replicat si la nivelul altor regiuni din judet, cum ar fi de exemplu zona Muntilor Apuseni, bineinteles, daca va exista interes din partea primarilor din zona.
“Microregiunea inseamna dezvoltarea de programe comune, colaborare buna intre primari, dar si intelegere din partea consiliilor locale (...) Va exista un comitet director, in care toti partenerii vor fi reprezentati si vor fi angajati oameni care sa scrie proiecte”, a declarat Mircea Hava.
Daca pentru restul localitatilor interesul pentru intrarea in aceasta structura este clar, municipiul Alba Iulia este unul din “campionii nationali” la atragerea de fonduri europene, motiv pentru care apare firesc intrebarea de ce s-ar zbate sa intre in acest gen de asociatie. “Alba Iulia nu mai are terenuri pentru dezvoltare si este prea mica din punctul de vedere al populatiei. Astazi este nevoie de proiecte pe zone mai extinse si care se adreseaza unui numar cit mai mare de cetateni”, a explicat Mircea Hava.
El a tinut sa precizeze ca astfel de modele functioneaza foarte bine in tarile din vestul Europei si ca nu se incearca “reinventarea rotii”. De altfel, initiatorii proiectului doresc sa discute si cu autoritatile din Oradea si Iasi, care au facut asociatii similare, dar pe modelul metropolei, dar care pot oferi citeva sfaturi.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Masina ambasadei Peru accidentata la Teius

Autor: Corneliu M. Sarbu
Data publicarii: 05/07/2007

O masina apartinind ambasadei Republicii Peru in Romania a fost implicata intr-un spectaculos accident rutier petrecut la intrarea in localitatea Teius. Autoturismul, inmatriculat cu numere albastre, de Corp Diplomatic, a fost lovit in plin de o autoutilitara ce efectua o manevra ilegala de depasire. Vina este impartita, deoarece soferul ambasadei a virat stinga fara a se asigura.
In urma accidentului, angajatul corpului diplomatic a ajuns la spital cu rani in zona coloanei vertebrale, fiind nevoie de interventia echipei de descarcerare pentru a-l scoate din masina. Din cauza evenimentului rutier, petrecut in jurul amiezii, circulatia in zona a fost blocata pentru aproximativ o ora, politistii sositi la fata locului incercind sa fluidizeze traficul. Din primele cercetari reiese faptul ca autoutilitara implicata s-a angajat in depasirea unor autoturisme intr-o zona in care aceasta manevra era interzisa. Conducatorul autoturismului Volvo a virat la stinga fara a se asigura, a declarat comisarul sef Marius Pop, seful Serviciului de Politie Rutiera a municipiului Alba Iulia.   

Vina apartine ambilor soferi

Deci, s-a bagat. Io n-am vazut sa fi semnalizat. In fata Tir-ului erau alte doua masini. Eu am incercat sa depasesc. Am vazut ca se deplasau mai incet. Nu am putut sa mai intru in spatele lor. Nu am vazut sa semnalizeze nimic. Oricum, in spatele lui mai era o alta masina. Soferul cu Volvo a vrut sa faca stinga si am dat peste el. Din momentul ala nu mai stiu. Nu am mai vazut nimic pentru ca mi-a sarit perna in fata. Am sunat amindoi la politie. Avem amindoi o parte de vina. Eu nu trebuia sa fac depasire in zona asta, iar el ar fi trebuit sa se asigure. Sper sa fie bine, a explicat agitat soferul autoutilitarei implicate in accident. Soferul ambasadei a fost scos din masina dupa citeva zeci de minute de lupta cu fiarele contorsionate si trimis la spitalul din Aiud pentru investigatii si ingrijiri. 

Sursa:


pus acum 16 ani
   
emen
Teiusean

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 5
Recolta bogata


In data de 03 octombrie 2007, Politia orasului Teius a desfasurat o actiune pe raza de competenta, pentru prevenirea si combaterea furturilor si a infractiunilor stradale, asigurarea unui climat de ordine si siguranta publica si combaterea incalcarilor la regulile generale de comert si circulatie rutiera. Cu acest prilej, au fost aplicate 13 sanctiuni contraventionale, 10 conform OUG 195/2002 si 3 conform prevederilor Legii 61/1991, in valoare totala de 1142 lei.

Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Bal la Teius

La Teius, astazi va fi bal. Incepind cu ora 17, elevii claselor a XI-a din Liceul Teoretic Teius vor organiza la Casa de Cultura a orasului Balul Majoratului. Desfasurarea acestuia se doresta a fi mai deosebita de modul in care se organizeaza traditional in licee, ne-a comunicat Mihaela Suarasan. Actiunea este oarecum similara unui bal al bobocilor, doar ca ea vizeaza elevii din ultimul an de liceu. Traditionalul concurs de Miss si Mister poarta de data aceasta mentiunea Majorat si va fi presarat cu glume, muzica, dans si provocari neasteptate, momente artistice realizate de elevii claselor a XI-a si invitatii lor. Evenimentul este cu atit mai special cu cit sint invitate sa participe oficialitati judetene, alaturi de reprezentanti ai comunitatii locale, Primariei si ai Inspectoratului Scolar Judetean Alba, precum si sponsorii balului. 

Aparut in: 09.11.2007
Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Serbarea Unirii, si la Teius

Prima sarbatorire a Zilei Nationale pe care Romnia o celebreaza de la intrarea n familia Uniunii Europene este marcata si la Teius, printr-un amplu program n care sint implicati copiii din toate ciclurile de nvatamint.
Profesoara Mihaela Suarasan ne-a informat ca cei mici, sub ndrumarea educatoarelor Laureta Lazea, Fica Rotar si Letitia Marcu, vor depune jerbe si coroane de flori la Monumentul Eroilor din localitate. Profesoara de istorie Nicoleta Cmpean va tine o prelegere despre semnificatia istorica a momentului, dupa care elevii vor sustine un program de cintece si poezii despre Unire.
ncepind cu orele 13, elevii Liceului Teoretic din Teius, n colaborare cu Primaria orasului si Muzeul Unirii din Alba Iulia, i invita pe toti cei care doresc sa retraiasca un moment istoric sa fie alaturi de ei la Casa de Cultura din localitate. Aici, dupa cuvintul oficialitatilor, va avea loc un concurs cu tema Lupta pentru unitate permanenta n istoria romnilor, urmat de un spectacol literar - muzical intitulat La Alba Iulia noi am facut tara!, coordonat de profesoarele Ana Breaz si Monica Stan.                     

Aparut in: 29.11.2007
Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Scandal in gara

Autor: Cristi FLESCHIN
Lucratorii Postului de Politie T.F. Teius aflati, marti, n executarea atributiilor de serviciu, s-au sesizat cu privire la faptul ca doi barbati au provocat scandal pe peronul Statiei C.F. Teius. n urma verificarilor au fost identificate cele doua persoane, D. Gabriel, de 33 ani, din localitatea Rupea, judetul Brasov si S. Gheorghe, de 22 ani, din comuna Maieru, judetul Bistrita, care, de altfel, sint cunoscute ca frecventeaza trenurile de calatori, n special cele care circula noaptea si sint predispuse la comiterea de fapte antisociale. mpreuna cu cei doi barbati se afla si o femeie identificata n persoana lui L. Terezia, de 35 ani, din Reghin, judetul Mures. n urma cercetarilor efectuate, s-a constatat ca D. Gabriel si L. Terezia sint autorii furtului comis n noaptea de 14 spre 15 aprilie 2008, pe trenul accelerat 1742, care circula pe relatia de cale ferata Satu Mare Bucuresti Nord, ntre Statiile C.F. Cluj Napoca Cimpia Turzii. Cele trei persoane au fost predate Postului de Politie T.F. Cimpia Turzii, n vederea continuarii cercetarilor.                               

Aparut in: 17.04.2008
Sursa:


pus acum 16 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Disparut fara urma

Autor: Alexandra TUHUT
Politia orasului Teius a fost sesizata telefonic, in cursul zilei de duminica, prin Serviciul Unic Apeluri de Urgenta 112 cu privire la faptul ca, in locul numit Gura Velii, de pe raza orasului Teius, in zona de deversare a riului Valea Geoagiului in riul Mures, o persoana de sex masculin s-a inecat.
Din primele verificari efectuate, politistii care s-au deplasat la fata locului au constatat ca este vorba despre P.M., de 17 ani, din Teius. Acesta s-a deplasat la riul Mures impreuna cu alte doua persoane pentru a se scalda. Se pare ca minorul a intrat intr-un loc cu apa adinca si, din cauza faptului ca nu a stiut sa inoate, s-a inecat. Cadavrul acestuia nu a mai iesit la suprafata.


Semnalmente


Potrivit inspectorilor din cadrul IPJ Alba, tinarul avea 1,72 inaltime, ochi caprui, par saten, tuns scurt, cu breton, nasul putin arcuit. Ca semn particular, avea in virful capului o suvita de par natural cu fire albe, constitutie astenica, greutate 62 65 kg. La data accidentului, era incaltat cu o pereche de adidasi de culoare argintie, prevazuti la calcii cu o parte alba, cu dungi negre, sireturi argintii, purta o pereche de chilot tip sort, de culoare neagra prevazut pe partea exterioara a piciorului cu doua dungi verticale, una de culoare rosie, iar cea de-a doua de culoare alba, avind inscriptionat pe partea din fata numarul 74 sau 75. Cercetarile cu privire la acest caz continua, precum si cautarile pe riul Mures.

Aparut in: 23.07.2008
Sursa:


pus acum 15 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Gelozie mortala

Autor: Corneliu Manuel SARBU
Un tinar in virsta de 25 de ani din Teius si-a pus capat zilelor, suparat ca iubita sa l-a inselat chiar in noaptea de Anul Nou. Claudiu M. s-a spinzurat cu un cablu pe o teava de la instalatia de incalzire, in apartamentul in care statea cu chirie impreuna cu un prieten.


Desi incerca sa isi faca un viitor mai bun si venise la Alba Iulia, unde si-a infiintat o firma de constructii, barbatul a cedat ieri seara. El a aflat de la un amic cu care discuta pe internet ca fata pe care o iubeste l-ar fi inselat. A inceput sa se framinte, gindurile negre l-au napadit si, intr-un moment de slabiciune, si-a pus capat zilelor. Inainte de asta, tinarul a ascultat la nesfirsit o piesa muzicala despre iubire si infidelitate, a sunat-o pe prietena sa incercind sa afle ce a determinat-o sa il insele, i-a promis ca se va razbuna si ca o va face sa regrete ce a facut. In urma sa, barbatul a lasat prieteni, cunoscuti si vecini socati de gestul sau si un bilet de adio cu discutia din care a aflat de infidelitatea fetei.


Socant


Tinarul intrase cu optimism in noul an, cu atit mai mult cu cit societatea pe care o infiintase parea ca incepe sa aduca profit. Totusi, iubirea si mai apoi gelozia l-au impins la un gest extrem.


Gestul barbatului este cu atit mai inexplicabil, cu cit cunoscutii il descriu ca pe un om linstit. Pai, nu au fost nici un fel de probleme cu el. Era un baiat mai linistit, asa, si retras. In doua luni de cind sta aici nu au facut probleme si ne salutam. Supararea stie ce s-o fi intimplat. Aseara a venit colegul si a sunat la politie, a precizat unul dintre vecini. Sositi la fata locului, oamenii legii nu au putut decit sa constate decesul. In cauza va fi deschisa o ancheta, insa rezultatele acesteia sint deja previzibile.

Era o persoana mai retrasa si linistita si nu avea foarte multi prieteni in anturajul lui. Aseara, cind a venit acasa, pe la 18.00, a intrat in camera. Dupa un timp am vrut sa vad ce s-a intimplat ca nu a mai iesit si cind am deschis usa l-am gasit spinzurat ,  declarat colegul sau de camera, marcat vizibil de descoperirea pe care o facuse.

Aparut in: Joi 8.01.2009
Sursa:


pus acum 15 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Seful Politiei Teius schimbat disciplinar din functie

Autor: Mihaela MORARU
Seful Politiei Teius, Ioan Sinea, a fost destituit din functie si transferat pe un post de executie in cadrul Politiei municipiului Alba Iulia, incepind cu prima zi a acestui an. Anuntul a fost facut ieri, prin intermediul unui comunicat de presa al IPJ Alba.


Potrivit documentului, Ioan Sinea, care s-a aflat timp de 11 ani la conducerea Politiei Teius, a fost sanctionat disciplinar cu trecerea intr-o functie inferioara.
Aceasta sanctiune disciplinara a fost luata ca urmare a unor aspecte negative constatate in activitatea si conduita ofiterului de politie, recentele evenimente care au avut loc pe raza orasului Teius neavind legatura cu aplicarea acestei sanctiuni. In cursul lunii noiembrie 2008, abaterile disciplinare ale ofiterului de politie au fost analizate in cadrul consiliului de disciplina al inspectoratului, care a constatat existenta abaterilor disciplinare si vinovatia ofiterului de politie si a propus sanctionarea disciplinara a acestuia cu trecerea intr-o functie inferioara.


Aceasta sanctiune a fost contestata de ofiter la Inspectoratul General al Politiei Romane care, in urma analizei acesteia, a stabilit ca nu exista motive temeinice care sa justifice admiterea contestatiei si a decis <<respingerea contestatiei ca neintemeiata si mentinerea sanctiunii aplicate>>. In perioada anilor 2007-2008, ofiterul de politie a mai fost cercetat in 4 cazuri pentru savirsirea de abateri disciplinare in legatura cu gestionarea defectuoasa a situatiei operative existente la nivelul orasului Teius, se arata in comunicatul IPJ Alba.
La comanda Politiei orasului Teius a fost imputernicit inspectorul principal de politie Brastan Teodor care, pina la aceasta data, a indeplinit functia de ofiter specialist in cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului  Alba Serviciului de Investigare a Fraudelor, au mentionat reprezentantii IPJ Alba.

Aparut in: Vineri 9.01.2009
Sursa:


pus acum 15 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Antrenament pentru situatii de urgenta la Teius
Autor: Cristi FLESCHIN

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Unirea al judetului Alba, mpreuna cu alte institutii judetene vor desfasura, vineri, incepind cu ora 10.00 un Exercitiu tactic cu trupe si transmisiuni pentru gestionarea unor situatii de urgenta produse pe teritoriul administrativ al orasului Teius. Potrivit purtatorului de cuvint al ISU Alba, cpt. Florin Zecheru in scenariul aplicatiei, pentru ndeplinirea scopurilor propuse s-a prevazut interventia pentru stingerea unui incendiu la Liceul Teoretic Teius, monitorizarea si interventia n cazul unei inundatii pe Valea Galzii si gestionarea unei situatii de urgenta generata n urma unui accident n care sint implicate substante periculoase produs la un vagon aflat n tranzit prin Statia C.F.R. Teius. Pentru stingerea incendiului concomitent cu actiuni de salvare de la naltime.

Aparut in: Joi, 26.03.2008
Sursa:


pus acum 15 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Mandat de executare pus n aplicare

Poliţiştii de investigaţii criminale din Aiud l-au identificat, n cursul zilei de vineri, pe Gheorghe S., de 42 ani, din oraşul Teiuş, cunoscut cu antecedente penale, care poseda mandat de executare a unei pedepse privative de libertate. Acesta fusese condamnat la cinci ani şi şase luni nchisoare, pentru comiterea mai multor infracţiuni de furt. Bărbatul a fost depus n Penitenciarul de Maximă Siguranţă Aiud.(C.T.)

Aparut in: Luni, 30.03.2009
Sursa:


pus acum 15 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Cadouri de Pasti pentru copiii din Teius

Autor: Silvia SERBANUT
Peste 50 de elevi din clasele I-IV, din Teius, care provin din familii ce se confrunta cu probleme financiare vor primi astazi pachete cadou de la colegii lor mai mari. In ultimele doua saptamini membrii Consiliului Reprezentativ al Elevilor din Liceul Teoretic Teius, au derulat o campanie de intrajutorare Sfintele Pasti impreuna cu cei mai saraci decit noi, prin care au strins fonduri pentru realizarea cadourilor care vor fi oferite copiilor nevoiasi. Acestia s-au organizat in echipe de voluntari si au inceput stringerea de fonduri si donatii de la elevi, profesori, agenti economici si institutii.


Donatiile au constat in bani, imbracaminte, incaltaminte, alimente nealterabile si jucarii. La fel ca si in anii trecuti, obiectele de incaltaminte si imbracaminte au fost comercializate la preturi foarte mici, in cadrul unui tirg organizat astfel incit cei mai putin instariti sa poata achizitiona aceste obiecte. Banii strinsi in urma acestui tirg au fost mai apoi folositi pentru pachetele de cadouri. Acestea vor contine dulciuri, fructe, sucuri, jucarii, precum si traditionalul cozonac de Pasti.
Liceeni care au organizat aceasta campanie vor fi cei care vor oferi cadourile celor 51 de copii din Teius si, de asemenea, vor fi cei care le vor ura Sarbatori fericite si un Paste luminat.

Aparut in: Vineri, 11.04.2009
Sursa:


pus acum 15 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Investitii subtiri in timp de criza la Teius

Autor: Cristi FLESCHIN
In conditiile in care bugetul local pentru acest an este unul de austeritate, primarul orasului Teius, Dorin Mateica, s-a aratat nemultumit de actuala legislatie, care nu permite oraselor cu o populatie mai mica de 10.000 de locuitori sa depuna proiecte integrate in vederea finantarii pentru investitii edilitare. In aceste conditii, primarul Mateica a aratat ca administratia locala este nevoita sa se multumeasca in acest an cu realizarea proiectelor deja incepute din bani guvernamentali, si cu derularea altora mai mici, care vor fi finantate din bugetul local. Potrivit edilului sef, cel mai important dintre aceste proiecte se refera la realizarea statiei de epurare a orasului. Este vorba de un proiect in valoare de 3,8 miliarde de lei, finantat din fondul de mediu, a carui realizare se afla aproape de finalizare. Conform proiectului, statia de epurare trebuie sa fie gata pina la data de 30 iulie a acestui an, a declarat ieri, primarul orasului Teius. Cit despre proiectele avute in vedere a se realiza din fonduri locale, seful administratiei teiusene a mentionat printre altele, reabilitarea drumului comunal Teius Capud, pe o lungime de 5,6 kilometri, care va costa 220.000 de lei, refacerea unor artere din oras, pentru care au fost alocati 200.000 de lei. Mai avem, de asemenea, alocati 600.000 de lei pentru reabilitarea trotuarelor, si alti 700.000 de lei pentru extinderea canalizarii in oras. Am mai depus la Ministerul Mediului un proiect de reabilitare a spatiilor verzi, ce prevede refacerea parcului central al orasului in valoare de 500.00 de lei, pentru care inca nu am primit raspuns, a mai precizat edilul sef al orasului Teius, Dorin Mateica.

Aparut in: Miercuri, 29.04.2009
Sursa:


pus acum 15 ani
   
elcano
Membru

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 31
O adevarata enciclopedie

Autor: Corneliu Manuel SARBU
Cel mai batrin medic veterinar care traieste in Romania, munceste inca in judetul Alba, mai precis la Teius. Ioan Plesa a implinit de curind 92 de ani, dar continua sa isi faca datoria fata de cea mai mare dragoste a vietii sale - animalele. Desi nu mai poate profesa din cauza virstei, veterinarul isi ajuta colegii mai tineri, cu sfaturi, fiind recunoscut ca, cel mai mare specialist in sanatatea, tratamentul si bolile cabalinelor.

Dupa 53 de ani de activitate, Ioan Plesa spune ca daca ar fi sa o ia de la inceput, ar alege acelasi drum, unul care a inceput in 1946. La 29 de ani, Ioan Plesa isi incepea studiile sanitar veterinare la Universitatea din Bucuresti, iar sase ani mai tirziu primea repartitia la Galda de Jos, o circumscriptie apartinatoare Teiusului. In urmatorii 33 de ani si-a facut treaba cum a stiut mai bine, a fost la tot felul de cursuri si specializari si a ajuns sa isi ajute si colegii din Arad. Devenit doctor in medicina veterinara, Ioan Plesa s-a retras din activitate in 1985, dar a continuat sa ramina aproape de dragostea vietii lui. Acum, la 92 de ani, figureaza pe lista de prioritati a veterinarilor din Romania, fiind cel pe care specialistii il intreaba despre bolile si tratamentele cabalinelor.


Aceleasi alegeri


Desi medicina veterinara s-a schimbat enorm de cind a invatat-o, batrinul spune ca ar face aceleasi alegeri in viata. Cu siguranta as face acelasi lucru. Iubesc foarte mult animalele si ceea ce a ajuns stiinta veterinara in prezent este pentru mine un vis frumos. Nu credeam sa ajung vreodata sa vad ceea ce se poate face in prezent, a declarat Ioan Plesa. Mesajul batrinului catre colegii mai tineri vine odata cu sfaturile. Imi spun ca sint o adevarata enciclopedie. Nu ma pot supara cind imi cer ajutorul. As vrea doar sa le transmit dragostea mea pentru animale si sa ii rog pe toti veterinarii de azi sa nu lase aceasta meserie sa moara, a mai spus Ioan Plesa.


Strinsi in jurul sau, veterinarii noului val se lauda cu colegul pe care il au. Este cel mai bun. Apelam la dinsul si ne ajuta intotdeauna. Asa am vrea sa ajungem si noi, spun medicii de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Alba.


Bucuria batrinului este cu atit mai desavirsita cu cit a fost invitat sa participe la petrecerea dedicata implinirii a 40 de ani de activitate veterinara in judetul Alba, moment care a coincis si cu Ziua Nationala a Medicilor Veterinari. Cu aceasta ocazie, Ioan Plesa a primit o diploma si a fost felicitat chiar de catre presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Marian Zlotea.

M-am bucurat sa imi revad colegii si prietenii. O parte dintre ei nu mai sint astazi dar ne vom aminti cu totii de ei,
a adaugat batrinul.           

Data publicarii: 26/05/2009
Sursa:


pus acum 14 ani
   
elcano
Membru

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 31
Drum lin pina la Manastirea Rimet


Autor: Mihaela MORARU

Turistii si localnicii care doresc sa viziteze Manastirea Rimet nu mai trebuie sa isi faca griji ca risca sa isi strice masinile, asa cum se intimpla pina acum, deoarece drumul care leaga orasul Teius de lacasul de cult a fost reparat. Mai trebuie executate unele lucrari pe marginea drumului, insa tot drumul este proaspat asfaltat, ceea ce - pina la urma - ii intereseaza pe soferi.
Reprezentantii Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Alba au aratat ca, potrivit contractului, toate lucrarile ar trebui sa fie finalizate pina la sfirsitul lunii viitoare, insa constructorul a dat asigurari ca acestea vor fi gata pina la sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, adica mai devreme cu o luna decit termenul din contract. Aceleasi surse au precizat ca asfaltarea este terminata si ca se mai lucreaza doar la anumite amenajari pe marginea drumului, precum si la semnalizarea pe orizontala si pe verticala.


Repararea drumului DJ 750C Teius - Manastirea Rimet a inceput in primavara anului 2007, lucrarile fiind impartite pe trei tronsoane, deoarece reabilitarea arterei a trebuit sa fie coordonata cu lucrarile de stabilizare a albiei riului care trece prin apropierea drumului. O parte din lucrarile la albia riului nu au fost finalizate nici pina in prezent, motiv pentru care specialistii CJ Alba au trebuit sa gaseasca solutii pentru securizarea drumului si stabilizarea terasamentului, astfel incit sa nu apara probleme.


Costul total al lucrarilor efectuate la drum a depasit 16 milioane lei, inclusiv TVA, bani suportati din bugetul Consiliului Judetean Alba.
Pe viitor, Consiliul Judetean Alba doreste sa investeasca si in celalalt drum care duce la Rimet, din Salciua prin Ponor, care este considerat un drum cu potential turistic foarte mare. Este vorba despre un drum cu costuri ridicate - este vorba de multe miliarde de lei vechi - deoarece trece prin zone de padure si trebuie efectuate lucrari care sa il fereasca de torenti si alte probleme specifice acestor zone.


... si restul


Si in privinta celorlalte drumuri care duc spre zone turistice importante din judet vestile sint bune. Pentru drumul Aiud - Buru, care duce spre Rimetea si Coltesti, s-a facut deja predarea amplasamentului, in cursul saptaminii trecute, ceea ce inseamna ca primele utilaje vor putea fi vazute pe drum la inceputul lunii viitoare. Pina atunci, constructorul trebuie sa realizeze lucrarile pregatitoare, coordonarea pentru utilitati si trasarile, aspecte extrem de importante, potrivit specialistilor in drumuri.


Si lucrarile pe DJ 750, care duce la Ghetarul de la Scarisoara, avanseaza, chiar daca nu in ritmul in care si-ar dori turistii. Lucrarile la acest drum avanseaza destul de greu din doua cauze: pe de o parte drumul este realizat in mare parte din beton, ceea ce inseamna timpi mari de asteptare pina la intarirea acestuia, iar pe de alta parte, in aceasta zona, iarna este foarte lunga, ceea ce face ca timpul de lucru sa fie redus simtitor. In plus, fiind o zona autentica de munte, trebuie realizate foarte multe ziduri de sprijin.


In ciuda acestor dificutati, reprezentantii Directiei Tehnice din cadrul CJ Alba spun ca lucrarile avaseaza foarte bine si ca, in acest ritm, drumul va putea fi dat in folosinta la sfirsitul anului viitor.

Data publicarii: 23/06/2009
Sursa:


pus acum 14 ani
   
elcano
Membru

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 31
TeiuS * 1,03369235 femei la un barbat

Economia are efecte demografice

Autor: Emanuel Stoica
Data publicarii: 15/07/2009

Daca n anul 1963, densitatea medie a populatiei la Teius era de 111 locuitori/km patrat si era superioara mediei pe tara, care la acea data era de 75 loc./kmp., datorita cresterii numarului de locuitori, la recensamitul populatiei din 7 ianuarie 1992, densitatea medie a ajuns la 261,8 loc./kmp., densitate superioara mediei pe tara care, la aceeasi data, era de 98 loc. /kmp.
Datele anterioare sint incluse ntr-o analiza efectuata pentru strategia de dezvoltare a orasului Teius. Potrivit documentului amintit, daca n 1992 la Teius erau nregistrati 6298 locuitori, n 1994 numarul acestora a crescut la 7253, n 2002- 7284, trei ani mai tirziu fiind 7441, n 2006 -7446, iar n 2007 -7364.


Conform statisticilor referitoare la anul 2007, la nivelul orasului Teius predomina grupa de virsta 30 39 ani. Astfel, n anul 2007, totalul populatiei tinere (0 -19 ani) este de 1636 persoane, totalul populatiei adulte (20 - 59 ani) este de 4210 persoane, iar totalul populatiei virstnice (60- peste 85 ani) este de 1518 persoane.


n anul 2007, populatia masculina este dominata de populatia feminina, astfel la un numar de 3621 barbati le revine un numar de 3743 femei. Un calcul simplu, arata ca raportul este de 1,03369235 femei la un barbat, fiind putin probabil ca acesta sa se fi schimbat semnificativ pina la nivelul anului 2009.
Urmarind evolutia indicatorilor demografici din a doua jumatate a secolului al - XX -lea, specialistii au remarcat la Teius o descrestere permanenta a natalitatii, o crestere a mortalitatii si o scadere a sporului natural, scadere generata de nrautatirea conditiilor de viata, schimbare a mentalitatii privind structura familiei care nclina n general spre 1 - 2 copii etc.


Aceasta involutie a natalitatii a fost ntrerupta de un scurt reviriment ntre anii 1978 -1985, cind dezvoltarea vizibila a economiei Teiusului a dus la atragerea fotei de munca tinere, la ntemeierea de noi familii si implicit la cresterea natalitatii, care la rindul sau a dus la o evolutie pozitiva a sporului natural. n general, familiile tinere au provenit din zonele montane si sub montane (Muntii Apuseni), precum si din satele situate n imediata apropiere a localitatii Teius (Beldiu, Capud, Ocnisoara, Petelca, Stremt, etc.). Aceasta situatie a reprezentat doar o tresarire, ntrucit ncepind cu anul 1986 natalitatea a nceput sa scada din nou. n acelasi timp mortalitatea a nceput sa creasca sensibil, lucru ce a dus la scaderea imediata a sporului natural, care a atins cote asemanatoare cu cele nregistrate n perioada celor doua razboaie mondiale, cind numarul mare de victime a dus la atingerea unor cote de spor natural negativ.


Din anul 1993 se observa scaderea natalitatii si cresterea mortalitatii la nivelul orasului Teius, astfel rezultind un spor natural negativ n continua accentuare, precizeaza analiza din cadrul strategiei de dezvoltare a orasului Teius.


pus acum 14 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Localnici �bombardati� cu ...galagie
Autor: Cristi FLESCHIN

Un grup de locuitori ai strazii Ardealului din Teius s-au aratat profund nemultumiti de faptul ca in apropiere de locuintele lor functioneaza un bar. Nu este vorba de faptul in sine, ci de implicatiile pe care acesta le are asupra lor zi de zi. Mai exact galagia permanenta care se aude in zona, poluare sonora provocata de ceva vreme, mai ales seara de musteriii localului. Riveranii reclama faptul ca ar fi fost prostiti in momentul cind a fost deschisa aceasta locatie, fi-ind informati atunci ca vor avea parte in zona de un magazin alimentar. Barul La Romina. a fost deschis in conditii necunoscute noua, avind in vedere ca initial ni s-a spus ca va fi alimentara, ceea ce ne-a bucurat, nefiind un magazin in zona chiar de 30 de ani. Insa o data cu trecerea timpului, micuta alimentara a devenit un bar galagios, plin de betivi cu un limbaj pe masura, cu muzica data mult prea tare si scandaluri frecvente..., ne-au sesizat locatarii nemultumiti.


Ce zic autoritatile locale...


Contactat pentru a lamuri lucrurile din punct de vedere legal, primarul Dorin Mateica a declarat ca nu are cunostinta de nemultumirile oamenilor deoarece, cel putin pina in cursul zilei de ieri, nu a primit nici o sesizare scrisa pe adresa primariei. El a declarat insa ca proprietarul locatiei, domnul Vasinc a solicitat si a obtinut, in anii 2002-2003, autorizatie de functionare pentru a deschide in spatiul de pe strada Ardealului un magazin alimentar, dar si un bar. Conform primarului, localul functioneaza inca de atunci si, pina acum, nu a auzit despre astfel de nemultumiri. Tot ce putem face noi, ca administratie locala, este sa reducem programul de activitate al barului. Dupa cite stiu eu localul este deschis pina la ora 23.00, iar noi putem sa stabilim ca ora de inchidere sa fie 22.00. Dar asta numai in urma unor sesizari scrise din partea cetatenilor din zona. Daca se va lua o asemenea masura, noi vom veghea la respectarea ei, putind interveni in caz contrar cu avertismente, amenzi si chiar suspendarea temporara a activitatii, a declarat ieri primarul Dorin Mateica. Astfel, riveranii vor trebui sa se adreseze in scris autoritatilor locale. Pe linga asta, localnicii se vor putea adresa si Comisariatului Garzii de Mediu Alba care este in masura sa constate daca poluarea fonica produsa datorita functionarii barului depaseste limitele admise de lege.     

Aparut in: 5.08.2009
Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 14 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Drumul spre Rimet, reparat �cu acte in regula�
Autor: Mihaela MORARU

Lucrarile executate pe drumul care leaga orasul Teius de Manastirea Rimet vor fi receptionate in mai putin de o saptamina. Turnarea covorului asfaltic, care este dealtfel cel mai important din punctul de vedere al soferilor, a fost finalizata de mai bine de o luna, insa au mai fost de executat anumite amenajari pe marginea drumului, precum si la semnalizarea pe orizontala si pe verticala. Acum, toate aceste lucrari sint finalizate, specialistii Consiliului Judetean Alba realizind ultimele expertize tehnice inainte de a prelua lucrarea cu acte in regula.
Repararea drumului DJ 750C Teius - Manastirea Rimet a inceput in primavara anului 2007, lucrarile fiind impartite pe trei tronsoane, deoarece reabilitarea arterei a trebuit sa fie coordonata cu lucrarile de stabilizare a albiei riului care trece prin apropierea drumului. O parte din lucrarile la albia riului nu au fost finalizate nici pina in prezent, motiv pentru care specialistii CJ Alba au trebuit sa gaseasca solutii pentru securizarea drumului si stabilizarea terasamentului, astfel incit sa nu apara probleme.


Tot in aceste zile vor fi receptionate si lucrarile efectuate la un alt drum judetean, respectiv tronsonul de la Mesentea pina la Poiana Galdei.


Cu rabdare


Incet, cu rabdare, drumurile sint facute din ce in ce mai bine. De exemplu, drumul de la Rimet, nici mie nu imi vine sa cred ca este gata si este asa de frumos. Multi nu au crezut ca va fi vreodata drumul gata, insa cu rabdare, cautind bani si stringind cureaua in alte parti, am reusit sa facem si acest drum si drumul de la Galda si multe altele. Si vom continua. Uitindu-ne catre viitor, pentru ca ce este facut este facut, important este ce mai avem de facut de acum incolo, cred ca daca se pune in aplicare programul pe care si l-a propus Guvernul in ceea ce priveste drumurile nationale si drumurile judetene, cu planurile pe care le avem noi in Consiliul Judetean Alba, o sa vedem cu bucurie ca, in 2012, in judetul Alba o sa avem drumuri bune si frumoase si se va circula cu drag prin judet, a declarat presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.


Costul total al lucrarilor efectuate la drumul spre Rimet a depasit 16 milioane lei, inclusiv TVA, bani suportati din bugetul Consiliului Judetean Alba.
Pe viitor, Consiliul Judetean Alba doreste sa investeasca si in celalalt drum care duce la Rimet, din Salciua prin Ponor, care este considerat un drum cu potential turistic foarte mare. Acest drum va fi insa abordat in functie de banii pe care institutia judeteana ii va avea la dispozitie, fiind vorba despre un drum cu costuri ridicate, deoarece trece prin zone de padure, lucru care presupune mai multe amenajari in vederea feririi de torenti si alte probleme specifice acestor zone.

Aparut in: 12.08.2009
Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 14 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Primariile cu multi angajati vor avea o problema
Autor: Corneliu Manuel SARBU

Administratiile locale vor fi nevoite sa isi reduca numarul de angajati, iar organigrama functionarilor publici va fi redimensionata in functie de numarul de locuitori din unitatile pe care le administreaza. Formula pe baza careia ar urma sa fie calculat necesarul prevede o scadere a numarului de functionari invers proportionala cu numarul de locuitori. In judetul Alba, aproape toate primariile de orase ar trebui sa procedeze la concedieri. 
Guvernul a stabilit un algoritm pentru concedierile din administratia locala, si incearca sa aplice standardizarea costurilor in teritoriu. Astfel, conform algoritmului, un functionar ar urma sa deserveasca aproximativ 125 de locuitori in orasele mai mici, iar in orasele mari se va ajunge la un raport de unu la 1.000 si 1.500 de locuitori. Practic, in afara de administratia din Zlatna, toate celelalte primarii de orase ar putea fi obligate sa trimita oameni in somaj, cele mai afectate administratii urmind sa fie cele din Alba Iulia, Aiud, Blaj si Teius. Nici comunele nu vor scapa de politica standardizarii, algoritmul urmind sa fie aplicat si Consiliului judetean. Situatia finala urmeaza sa fie stabilita dupa o noua runda de discutii intre reprezentantii ministerelor si cei ai administratiilor locale din tara.


Praguri de personal


Forma sub care a fost negociata situatia de catre reprezentantii Guvernului si cei ai administratiilor locale, stabileste unele intervale de populatie aferente unui numar precis de functionari. Astfel, localitatile de pina la 1.500 locuitori vor avea maxim 12 functionari. Daca are intre 1.500 si 3.000 de locuitori administratia urmeaza sa fie deservita de 14 functionari, iar o unitate cu pina la 5.000 de locuitori va avea maxim 16 functionari.
In ceea ce priveste orasele din Alba, acestea se incadreaza in limitele superioare ale algoritmului. Astfel, localitatile cu o populatie intre 5.000 si 10.000 de locuitori vor avea 21 de functionari. Este cazul oraselor Abrud, Baia de Aries, Cimpeni, Teius si Zlatna. O populatie intre 10.000 si 20.000 de locuitori permite angajarea a 24 de functionari, in aceasta situatie aflindu-se doar Ocna Mures. Imediat peste aceasta limita se situeaza Blajul, Aiudul, Cugirul si Sebesului care vor putea probabil sa angajeze 27 de functionari. Singura unitate care va depasi probabil 30 de functionari este Alba Iulia care beneficiaza de peste 65.000 de locuitori. La aceasta ora numarul angajatilor din administratia locala a judetului variaza, de la caz la caz, dar exista destule discrepante. Spre exemplu, la Zlatna exista 33 de angajati in vreme ce la Teius sint 57, in conditiile in care populatia celor doua orase este aproximativ egala. De asemenea, Blajul si Aiudul au mai multi angajati in primarii decit Sebesului, municipiu care depaseste populatia celorlalte doua cu citeva mii de locuitori.


Aprecieri edilitare


Doi dintre edilii cu cele mai mari probleme de buget, dar si sociale, primarii din Abrud si Cimpeni vad diferit intreaga situatie. Eu ma incadrez pe acea formula. Sint 22 de posturi, dar numai 21 ocupate, deci sint exact pe numarul stabilit pentru orase intre 5.000 si 10.000 de oameni. Oricum, la noi, nimeni nu face munca de 8 ore. Am gasit pentru fiecare functionar si alte sarcini si acum fiecare contribuie la reducerea numarului de angajati. Oricum, problemele la noi sint legate de buget pentru ca, fata de anul trecut, avem incasari mai mici. In ultimul trimestru nu mai facem incasari, iar la aceasta ora avem doar 60% colectat, in conditiile in care ar fi trebuit sa avem peste 70%. In plus, la noi exista acea prevedere care permite oamenilor sa plateasca doar 50% din impozite, asa ca problemele noastre din asta provin. Despre acel algoritm ce sa spun? Cred ca este normal sa fie dimensionat aparatul din primarii in functie de munca ce trebuie facuta, a apreciat primarul Abrudului Tiberiu Ratiu.


Colegul sau de la Cimpeni crede insa ca totul are un substrat politic. Este acum campanie electorala si de asta se agita asa de tare Guvernul. Oricum, din 2010 situatia va reveni la normal, sint convins de acest lucru. In ceea ce priveste numarul de functionari, in mod normal la noi ar fi de trimis acasa 9 persoane. Pe organigrama avem 30 de functionari, 23 in aparatul propriu si 7 la evidenta populatiei. Eu va spun insa ca nu dau pe nimeni afara. Voi gasi solutii, fie cu reduceri salariale, fie cu concediu fara plata sau alte forme de angajare, dar nu pot si nu vreau sa ii dau afara. Este foarte mult de lucru si sintem si asa destul de aglomerati, a declarat Ioan Calin Andres, edilul de la Cimpeni.

Aparut in: 19.08.2009
Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 14 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Drumul spre Rimet a fost receptionat
Autor: Mihaela MORARU

Receptia lucrarilor de reparatii si modernizare efectuate pe DJ 750C, care face legatura intre orasul Teius de Manastirea Rimet, a fost facuta ieri. Mai exact, a fost receptionat tronsonul Stremt - Manastirea Rimet, dupa ce tronsonul Teius-Stremt a fost �preluat� anterior.

Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean Alba, turnarea covorului asfaltic a fost finalizata de mai bine de o luna, insa au mai ramas de executat anumite amenajari pe marginea drumului, precum si la semnalizarea pe orizontala si pe verticala. In ultima perioada, specialistii institutiei judetene au realizat expertize tehnice necesare si au constatat ca lucrarile au fost executate la stadardele cerute, motiv pentru care ieri au semnat actele de receptie a acestora.


Repararea drumului DJ 750C Teius - Manastirea Rimet a inceput in primavara anului 2007, lucrarile fiind impartite pe trei tronsoane, deoarece reabilitarea arterei a trebuit sa fie coordonata cu lucrarile de stabilizare a albiei riului care trece prin apropierea drumului. O parte din lucrarile la albia riului nu au fost finalizate nici pina in prezent, motiv pentru care specialistii CJ Alba au trebuit sa gaseasca solutii pentru securizarea drumului si stabilizarea terasamentului, astfel incit sa nu apara probleme.


Costul total al lucrarilor efectuate la drumul spre Rimet a depasit 16 milioane lei, inclusiv TVA, bani suportati din bugetul Consiliului Judetean Alba.
Pe viitor, Consiliul Judetean Alba doreste sa investeasca si in celalalt drum care duce la Rimet, din Salciua prin Ponor, care este considerat un drum cu potential turistic foarte mare. Acest drum va fi insa abordat in functie de banii pe care institutia judeteana ii va avea la dispozitie, fiind vorba despre un drum cu costuri ridicate, deoarece trece prin zone de padure, lucru care presupune mai multe amenajari in vederea feririi de torenti si alte probleme specifice acestor zone.

Eu ma bucur ca reusim sa finalizam un drum care duce intr-o zona atit de frumoasa pentru judetul Alba si sper ca ceea ce am facut noi frumos sa fie completat de cei care au construit case de vacanta, pensiuni in zona Manastirii Rimet. Si ei sa mearga si sa isi puna la punct folosirea zonei asa cum trebuie, in sensul sa fie facuta cu bun simt. Este din drum pentru care am fost foarte mult criticati de mari <<personalitati>> care au condus judetul cu ani in urma si care n-au facut nimic pentru zona, iata ca au drum, sa-i vad cum au grija de gospodariile sau ce si-au construit acolo. In rest, cu siguranta la Manastirea Rimet si in zona aceasta turistica, de acum incolo, va fi plin de turisti, am usurat accesul oamenilor in aceasta zona si asta este multumirea noastra. Dorinta mea este sa se dezvolte zona si cred ca acesta va fi, cu siguranta, rezultatul
a declarat presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, dupa receptia lucrarilor.

Aparut in: 19.08.2009
Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 14 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Electrocutati in stare grava

Doua persoane au fost electrocutate luni, suferind arsuri grave, ntr-un accident de munca produs ntre statiile CF Teius si Coslariu. Starea celor doi muncitori, electrocutati pentru ca au atins. cu o scara. un cablu de nalta tensiune, n apropiere de gara Teius, este grava, acestia suferind arsuri de gradele II si III pe 80%, respectiv, 60% din corp.


Potrivit directorului medical al Spitalului Judetean de Urgenta Alba, Diana Ciobotea, cei doi au fost internati la Terapie Intensiva, unde au fost supusi unei toaletari a plagilor. Starea lor a fost deocamdata stabilizata nsa medicii au evitat sa se pronunte cu privire la evolutia starii lor.


Seful Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Alba, Dorel Fit, a declarat ca cei doi muncitori, n virsta de 32 si 41 de ani, n timp ce efectuau lucrari de ntretinere, au vrut sa mute o scara, moment n care au atins cu aceasta un fir de nalta tensiune. S-a produs un scurt circuit, iar cei doi au fost electrocutati. Muncitorii, unul din Blaj, iar celalalt din Aiud, au o vechime la locul de munca - Centrul de Electrificare Teius, Sucursala de Electrificare Brasov - de 10, respectiv, 11 ani.


Inspectorii de munca din Alba au fost sesizati cu privire la producerea accidentului de munca dupa citeva ore.
Ancheta va fi continuata n acest caz, pe baza informatiilor furnizate de ITM Alba, de ITM Brasov, tinind cont ca centrul din Teius apartine de Regionala CF Brasov. La fata locului s-au deplasat si procurori din cadrul Parchetului de pe linga Judecatoria Aiud, care au demarat, la rindul lor, o ancheta.

Aparut in: 8.09.2009
Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 14 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Viteza excesiva a facut noi victime

Autor: Cristi FLESCHIN
Politistii rutieri s-au deplasat marti noaptea pe drumul national 14B, n afara localitatii Cistei, la locul producerii unui accident de circulatie soldat cu victime omenesti. La locul producerii evenimentului, echipa operativa a constatat ca Alexandru M., din orasul Teius, n timp ce a condus un autoturism, nu a adaptat viteza la conditiile de drum, a pierdut controlul autoturismului, a patruns pe contrasens si a intrat n coliziune frontala, cu un autotractor, condus de Vasile I., din localitatea Lupu, judetul Alba, care circula regulamentar, din sens opus. Ca urmare a accidentului, conducatorul autoturismului si Gheorghe M., de 24 ani, din orasul Teius, pasager n acelasi autoturism au decedat, iar Daniel O., de 23 ani, din orasul Teius, pasager n acelasi autoturism a suferit leziuni corporale, respectiv traumatism cranio-cerebral sever, coma grad 2. Pompierii militari din Blaj au intervenit la rindul lor pentru descarcerarea persoanei ramase prinsa ntre fiarele contorsionate ale masinii si predarea acesteia echipajului de la Serviciul de Ambulanta n vederea transportarii acesteia la Spitalul Judetean de Urgenta Alba. Echipajele de interventie au mai actionat pentru scoaterea persoanelor decedate, asigurarea masurilor P.S.I. si pentru degajarea si spalarea partii carosabile, n urma accidentului.

Aparut in: 26.11.2009
Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 14 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
La Teius, bursa a locurilor de munca in strainatate

Autor: Mihaela MORARU
Data publicarii: 12/01/2010
Orasul Teius a fost ales pentru organizarea unei burse a locurilor de munca in strainatate care va avea loc in aceasta luna sau cel tirziu in luna februarie. Anuntul a fost facut, la Alba Iulia, de catre presedintele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, Silviu Bian.


Prin reteaua EURES vom organiza, foarte probabil la Teius, o bursa a locurilor de munca. Am ales Teiusul pentru ca este nod de cale ferata si vor participa oameni din toata Romania la aceasta bursa, nu neaparat din judetul Alba (...) Nu s-a stabilit data, deoarece aceasta trebuie stabilita cu partenerii din Danemarca sau din Suedia, pentru ca angajatorii vin de acolo, a declarat secretarul de stat, mentionind ca acest lucru se va intimpla rapid, in ianuarie sau cel tirziu in februarie.


El a fost destul de zgircit in privinta detaliilor, precizind ca va oferi date concrete cind acestea vor fi batute in cuie. A spus totusi ca, pe linga tarile nordice, vor fi locuri de munca oferite si de angajatori din Spania si Anglia, iar intre sectoarele de activitate mentionate se afla agricultura, industria mobilei si silvicultura. Probabil ca pe Spania vor fi 200-300 de locuri. Pe Anglia, au anuntat initial 200, apoi au redus. Pe alte sectoare de activitate, in industria lemnului, sint citeva zeci, dar nu pot sa va spun exact acum (...) Noi am incheiat acorduri bilaterale cu foarte multe state si potrivit acestora ne sprijinim reciproc. Astea sint primele rezultate. Ei stabilesc exact ocupatiile. Vor fi mai multe burse, primele acum, in luna ianuarie sau februarie, a aratat Silviu Bian.


Restante de anul trecut


Pe de alta parte, presedintele ANOFM nu a ascuns faptul ca agentia are de achitat restante catre cei care le-au furnizat diferite servicii pentru anul trecut, precizind ca acestea vor fi achitate in scurt timp. Datoriile se ridica la aproximativ 100 de milioane de lei, dar Bianu a mentionat ca nu este vorba despre o suma foarte mare comparativ cu bugetul agentiei. Desi era nevoie de o rectificare pozitiva a bugetului de somaj nu s-a putut face si am ramas restantieri catre unii furnizori, catre unii parteneri, pentru ca am facut angajamente. Aveam inca de platit in anul trecut subventii si alte obligatii ale institutiei. Acum, s-au facut amendamente si pe bugetul nostru, dar nu s-au prezentat fisele financiare, pentru ca este foarte important ca atunci cind amendezi bugetul sa arati si sursa de unde aduci banii. De undeva trebuie sa tai. Discutiile s-au purtat mai mult pe punctul de pensie decit pe bugetul nostru. Amendamentele care au fost facute si de opozitie si de colegii nostri, pe bugetul nostru, au trecut in unanimitate in comisii. N-am gasit sursa, dar sa speram ca o gasim (...) Sint sume importante care vor veni de la Uniunea Europeana, pentru ca sint foarte multe proiecte in implementare si intre anumite etape se atrag banii de la Uniunea Europeana, in functie de realizarile care sint in proiecte. Si atunci se vor reintregi aceste venituri. Va fi cea mai importanta sursa si va trebui sa punem accent mult, in special cei din Executiv, dar si cu sprijinul colegilor din Parlament pentru ca trebuie sa adaptam legislatia la cea a Uniunii Europene. Sint inca foarte multe lucruri de facut si eu cred ca lucrurile vor merge inspre bine si atunci vom avea si o rata a somajului mai mica, asa cum ne dorim, a declarat Silviu Bian.


Optimism


Presedintele ANOFM s-a aratat foarte optimist si a declarat ca rata somajului va incepe sa scada inca din luna februarie, nu numai din primavara cind incep angajarile sezoniere. Rata somajului, intr-adevar, este o rata mare acum. Avem 709.383 de someri, dar n-am ajuns la estimarile pe care le-a facut Fondul Monetar International. Ei au facut o estimare de 800.000 la sfirsitul anului. Noi am ajuns pe estimarea facuta de Institutul National de Prognoza si noi zicem ca, prin programul de masuri active, somajul va scadea. Asupra altor masuri, a preferat insa sa pastreze o aura de mister. Va spun la modul cel mai sincer, ca vom avea mai putini someri. Si nu va pot spune strategia pe care o am. Am o strategie. Rata somajului va scadea in perioada urmatoare, o sa vedeti, prin masurile pe care le luam, a declarat secretarul de stat. Desi nu a spus-o explicit, se pare insa ca una din principalele masuri va fi identificarea celor care lucreaza, dar beneficiaza si de indemnizatie de somaj, deoarece a insistat asupra celor care vin in salopeta la viza.


Pe de alta parte, Silviu Bian a insistat din nou asupra faptului ca rata somajului calculata de agentie este cea corecta, fiind de parere ca nu mai sint foarte multi oameni care sa nu lucreze si sa nu fie luati in evidenta. Lumea nu mai are retineri sa vina la agentie atunci cind se afla in dificultate si sa se inregistreze, pentru ca oamenii stiu ca daca vin la agentie si sint inregistrati beneficiaza de niste drepturi. (...) Sint unii care poate nu vor sa apara in evidenta ca sint someri, dar sint foarte putini, aproape nesemnificativ, a conchis secretarul de stat.

Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 14 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Apa mai scumpa in judetul Alba

Autor: Mihaela MORARU
Consilierii judeteni din Alba s-au reunit marti in sedinta extraordinara pentru a aproba noile tarife pentru apa si canalizare, care intra in vigoare incepind cu aceasta luna. Chiar daca veniturile celor mai multi dintre locuitorii judetului nu au crescut, consilierii au fost de acord cu marirea tarifelor la apa si canalizare, dupa ce furnizorul Apa CTTA le-a prezentat avizul pentru noile tarife, emis de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice.
Consilierii judeteni din Alba s-au reunit marti in sedinta extraordinara pentru a aproba noile tarife pentru apa si canalizare, care intra in vigoare incepind cu aceasta luna. Chiar daca veniturile celor mai multi dintre locuitorii judetului nu au crescut, consilierii au fost de acord cu marirea tarifelor la apa si canalizare, dupa ce furnizorul Apa CTTA le-a prezentat avizul pentru noile tarife, emis de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice.
Cresterile de tarife sint diferentiate de la o localitate la alta, fiind de minim 4,5% cit este indicele de inflatie prognozat pentru anul 2009 pina la circa 10% pentru apa si 20% pentru canalizare, procent care include inflatia. Modificarea preturilor se face diferentiat, deoarece operatorul regional de apa doreste sa realizeze unificarea preturilor la nivel judetean pina in 2013, iar cind a preluat serviciile de apa si canalizare din diferitele localitati ale judetului diferentele de tarife erau importante.
Potrivit tarifelor aprobate de consilierii judeteni, pentru populatie, cel mai mult vor plati pentru apa, 2,57 lei/mc, localnicii din: Zlatna, Cugir, Sibot, Cimpeni, Abrud si Baia de Aries. Un pret de 2,45 lei/mc a fost stabilit pentru locuitorii din Sugag, in timp ce cei din Sebes vor plati 2,12 lei/mc. In cele mai multe dintre localitatile deservite de Apa CTTA pretul apei potabile pentru populatie a fost stabilit la 2,01 lei/mc, tarif care va fi achitat de locuitorii din: Alba Iulia, Ciugud, Galda de Jos, Vintu de Jos, Sintimbru, Teius, Blaj, Sincel, Valea Lunga, Craciunelul de Jos, Sona, Aiud, Ocna Mures si Noslac. Potrivit raportului de specialitate care a insotit proiectul de hotarire, la facturare, pretul apei potabile pentru municipiile Alba Iulia, Blaj, Aiud, orasele Ocna Mures, Teius si comunele Ciugud, Vintu de Jos, Sintimbru, Sincel, Sona, Noslac, Craciunelul de Jos, Valea Lunga si Galda de Jos se va determina avind in vedere tarifele de distributie la apa potabila, la care se adauga pretul apei potabile aprobat pentru sursa riul Sebes, care este de 0,47 lei/mc plus TVA.
Tarifele pe care populatia le va plati pentru canalizare sint urmatoarele: Alba Iulia - 1,23 lei/ mc, Sebes - 1,07 lei/mc, Teius - 1,33 lei/mc, Zlatna - 1,04 lei/ mc, Blaj - 1,01 lei/mc, Aiud - 1,13 lei/mc, Ocna Mures - 1,33 lei/mc, Cugir - 1,01 lei/mc, Cimpeni 0,8 lei/mc, Abrud - 0,81 lei/mc si Baia de Aries 0,87 lei/mc.
Toate tarifele stabilite pentru populatie contin TVA.

Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 14 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Selectie pentru un nou lot de ?capsunare?

Autor: Cristi FLESCHIN
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca organizeaza in municipiul Teius, in perioada 15 -16 februarie 2010, prin Agentia Judeteana Alba, Bursa locurilor de munca in domeniul agricol. Actiunea va avea loc la Casa de Cultura, din str. Decebal, nr. 29, si are ca obiectiv recrutarea fortei de munca pentru culesul capsunilor. Oficialii AJOFM Alba au precizat ca aceasta bursa, organizata in urma solicitarii unei firme spaniole, este destinata doar femeilor. Salariul brut este de 37 euro pe zi, iar contractul este pe durata determinata de 3 luni. Doritoarele isi pot depune CV model EUROPASS la sediul AJOFM Alba din Alba Iulia, str. Nicolae Titulescu, nr. 10B, pina in data de 27 ianuarie 2010, ora 16.00. Pentru informatii suplimentare sunati la numerele de telefon 0258. 811470, 0258.819440, 0258.831137 int 108, au precizat reprezentantii AJOFM Alba.               

Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 14 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Martisoare de la liceeni
Autor: Mihaela MORARU

Elevii Liceului Teoretic Teius vor imparti, astazi, martisoare confectionate chiar de ei, femeilor pe care le vor intilni pe strada, dupa terminarea cursurilor. Bucuria venirii primaverii se manifesta, an de an la romani, prin daruirea micutelor simboluri - martisoarele. Elevii Liceului Teoretic Teius asteapta acest moment cu bucurie si emotie. n saptamina ce s-a ncheiat au confectionat martisoare pe care le vor darui luni, 1 martie, dupa ncheierea cursurilor, tuturor trecatorilor ntilniti. Mesajul, deja cunoscut, este: <<A venit primavara!>>, a precizat responsabilul de imagine al liceului, Mihaela Suarasan.

Aparut in: 1.03.2010
Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 14 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
S-au distrat si au ajutat

Sfintele Pasti impreuna cu cei mai saraci decit noi, este motto-ul care ii animeaza, si in acest an, pe liceeni din Teius, care doresc sa ofere un strop de bucurie cat mai multor oameni. Conform traditiei, elevii Liceului Teoretic Teius au demarat o campanie de intrajutorare, cu gindul la cei mai putin favorizati de soarta.
La nceputul saptaminii trecute s-a format echipa de voluntari din elevi ai claselor IXXI, s-au identificat, cu ajutorul nvatatorilor, beneficiarii campaniei: 50 de elevi ai claselor IIV ce provin din familii cu situatie materiala precara, a nceput stringerea de fonduri si donatii de la elevi, cadre didactice, agenti comerciali, firme, institutii. Donatiile constau n bani, mbracaminte, ncaltaminte, alimente nealterabile, jucarii sau orice obiect care poate prezenta interes pentru un copil de scoala.
Pentru a stringe o suma suficienta de bani, elevii liceului au adaugat n programul activitatilor citeva elemente noi. Cei talentati la desen au realizat felicitari pe care le-au vindut trecatorilor, colegilor, persoanelor interesate. O alta initiativa a fost organizarea unei seri distractive sub numele Campionatul Iepurasului. S-au amenajat 2 sali: una pentru dans si una pentru diverse jocuri: sah, table, rummy si, nu n ultimul rind, Nu te supara, frate!. Elevii care au participat n anii anteriori la tabere de instruire si activare a voluntarilor au animat atmosfera implicind participantii n jocuri de atentie. La Campionatul Iepurasului fiecare categorie a avut un cistigator. Diplomele si premiile s-au nminat n ncheierea serii.
Ca si n anii trecuti, cei implicati n campanie au organizat, miercuri, un mic tirg cu obiectele donate de elevi: mbracaminte, ncaltaminte si jucarii. Pretul de vinzare a fost foarte mic tocmai pentru ca cei nevoiasi sa si poata permite sa cumpere. La tirgul respectiv au avut ocazia sa doneze bani si trecatorii care au dorit sa contribuie la gestul elevilor.
Banii strinsi vor fi folositi pentru pachetele cu cadouri. Pachetele cadou se vor face astazi si vor contine dulciuri, fructe, sucuri, jucarii, precum si traditionalul cozonac. Tot astazi, ele vor fi oferite beneficiarilor.

Aparut in: 1.04.2010
Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 14 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Viitorul se vede in verde la Teius

Autor: Cristi FLESCHIN
Scoli pentru un viitor verde, organizat de revista Terra Magazin si Institutul National de Meteorologie si Climatologie, este un program si concurs national la care participa si elevii Liceul Teoretic Teius. Echipa de proiect implicata din partea liceului teiusean este formata din profesor Maria Voica n calitate de coordonator si profesoarele Sanda Jude, Simona Borbely, Rodica Morariu. Ultima actiune desfasurata a avut loc simbata, 17 aprilie, si a fost o excursie pe traseul Teius - Manastirea Dumbrava - Gradina Zoologica Turda - Salina Turda - Cluj Napoca si retur.     

Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 14 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Zece ani cu Rotary Sebes

Autor: Geta-Maria MARIS GUJU
La sfirsitul saptaminii trecute a fost inaugurata Casa Brian din Sebes, centru pentru copii si adulti cu dizabilitati. Taierea panglicii a coincis cu implinirea a zece ani de existenta a clubului Rotary Sebes.
Cu ocazia aniversarii celor zece ani, membrii clubului Rotary Sebes s-au intilnit cu cei din Alba Iulia si districtul Birmingham, Anglia, alaturi de care au tinut un moment de reculegere pentru Brian Moore -initiator al proiectului Casa Brian-, reprezentat la Sebes de sotia acestuia, Wendy Moore. Dupa discursurile reprezentantilor cluburilor si ai autoritatilor locale, participantii au vizitat Turnul Semirotund, care a fost recent restaurat si care este deschis spre vizitare. A urmat un concert de orga la Biserica Evanghelica, dupa care, in aceeasi atmosfera festiva s-a prezentat participantilor activitatea clubului din cei zece ani de existenta.


Un nou club Rotary in judet


Cu aceasta ocazie, un grup de oameni de afaceri din Teius si-au exprimat dorinta de a infiinta un club Rotary si in Teius, lucru aplaudat de toti rotarienii prezenti la manifestari. Realizarile de pina acum ne indeamna la continuarea activitatii noastre, iar faptul ca la Teius sint oameni care doresc sa ni se alature, nu poate decit sa ne bucure a declarat Mircea Balomirean, presedinte Rotary Sebes.

Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 14 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Prinsi la furat de fier vechi

Autor: Cristi FLESCHIN

Politistii orasului Teius s-au sesizat despre faptul ca Gheorghe G., de 32 de ani si Dumitru O., de 27 de ani, ambii din orasul Teius, au sustras din curtea depoului CFR Teius, materiale feroase, pe care ulterior le-au comercializat la un centru de colectare a fierului vechi din localitate. In continuare se efectueaza cercetari pentru stabilirea ntregii activitati infractionale a celor doi suspecti, pe numele lor fiind ntocmite dosare penale sub aspectul comiterii infractiunii de furt calificat.

Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 13 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Accident mortal la Teius

Autor: Cristi FLESCHIN
Miercuri dimineata la ora 03.23, pe strada Clujului, din orasul Teius, Marius C., de 25 ani, din Teius, n timp ce conducea un autoturism pe sensul de mers Alba Iulia Teius, nu a adaptat viteza de deplasare ntr-o curba la stinga, a intrat n derapaj, a patruns pe sensul opus de mers unde a intrat n coliziune cu un stilp de electricitate. n urma accidentului, conducatorul autoturismului a fost ranit usor, iar Ioan D., de 22 de ani, din Teius, pasager n autoturism a decedat. Politistii rutieri continua cercetarile pentru stabilirea tuturor mprejurarilor producerii accidentului rutier.

Aparut in; 11.08.2010
Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 13 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1910
Biserica din Capud a fost sfintita de IPS Andrei

Autor: Cristi FLESCHIN

IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei a slujit duminica, dupa 21 de saptamini de la Sarbatoarea de Rusalii sfinta liturghie si a binecuvintat biserica cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din localitatea Capud, sat apartinator orasului Teius.
n ultima perioada au fost realizate urmatoarele lucrari de restaurare a bisericii parohiale Capud: lucrari de subzidire si consolidare a incintei bisericii, lucrari de reparatii exterioare, mai exact, tencuit, vopsit, nlocuit nvelitoare de pe acoperis, lucrari de refacere totala a picturii murale n tehnica tempera, inclusiv iconostasul si dotarea bisericii cu obiecte liturgice noi. ntre anii 2005 2009 s-au efectuat mai multe lucrari de reamenajare, finalizarea restaurarii bisericii culminind cu pictarea lacasului de cult, realizata de catre pictorul Dorin Slevas.

Aparut in: 19 octombrie 2010
Sursa: Monitorul de Alba )


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la