Teius
Portalul teiusenilor de pretutindeni
Lista Forumurilor Pe Tematici
Teius | Inregistrare | Login

POZE TEIUS

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazygirl pe Simpatie
Femeie
22 ani
Buzau
cauta Barbat
26 - 80 ani
Teius / Evenimente / Colecţii şi colecţionari. Colecţia Cristian Florin Bota  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1910
Astăzi, 12 aprilie, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia are loc vernisarea expoziţiei “Colecţii şi colecţionari. Oameni şi locuri din judeţul Alba. Colecţia Cristian Florin Bota”. În cadrul acestei expoziţii vizitatorii pot admira colecţia particulară de carte poştală ilustrată strânsă de-a lungul anilor de Cristian Florin Bota, preşedintele Despărţământului Astra “Ioan Neagoe” Stremţ – Teiuş. Vernisajul expoziţiei, posibilă graţie ajutorului Consiliului Judeţean Alba şi Muzeului Naţional al Unirii, va avea loc începând cu ora 12.00, la etajul doi al instituţiei gazdă. (L.I.)
Sursa: Ziarul Unirea )

Astăzi, de la ora 12.00, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia găzduieşte vernisajul expoziţiei „Colecţii şi colecţionari. Oameni şi locuri din judeţul Alba. Colecţia Cristian Florin Bota”.
Economist de meserie, Cristian Florin Bota din Teiuş este un om dedicat istoriei, dedicat cunoaşterii corecte şi păstrării vii a informaţilor din trecut: colecţionează obiecte, scrie monografii ale unor localităţi (a oraşului Teiuşului, a comunei Vinţu de Jos).
Evenimentul este realizat de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii şi Cristian Florin Bota. Participanţii vor avea parte şi de o surpriză din partea lui Cristian Florin Bota. Expoziţia poate fi văzută în perioada 12 aprilie-15 mai. (I.B.)
Sursa: Informatia de Alba )

Astazi, la ora 12, la Muzeul National al Unirii Alba Iulia va fi vernisata o inedita expozitie intitulata “Colectii si colectionari. Oameni si locuri din judetul Alba. Colectia Cristian Florin Bota”.
Cu aceasta ocazie vor fi expuse peste 500 de carti postale documentare, care reproduc imagini din diferite localitati ale judetului Alba, dintre care cele mai vechi sint datate de la sfirsitul secolului al XIX-lea. Astfel, pentru Alba Iulia se remarca fotografiile cu portile fortificatiei de tip Vauban, cele doua catedrale, Biblioteca Batthyaneum, institutiile de învatamint (Liceul Mailath si Liceul Mihai Viteazu) si cladirile utilizate de unitatile militare (cazarmile, casina si pavilionul ofiterilor). Remarcabile sint si imaginile care surprind etape ale construirii Catedralei Încoronarii. De asemenea, alte sute de imagini surprind instantanee interbelice din mai multe centre orasenesti din judetul Aba (Teius, Zlatna, Abrud, Cimpeni, Aiud sau Sebes).
Cartile postale, creatie a unor binecunoscuti fotografi care au activat pe teritoriul judetului Alba (Samoila Mirza sau Arthur Bach), apartin colectionarului Cristian Florin Bota.
Expozitia va fi gazduita de muzeul albaiulian în perioada 12 aprilie-15 mai 2011.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Alba si Muzeul National al Unirii Alba Iulia.
Sursa: Monitorul de Alba )



pus acum 13 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1910
Istoria prin ochiii cartilor postale

Ieri, la Muzeul National al Unirii Alba Iulia a fost vernisata expozitia intitulata “Colectii si colectionari. Oameni si locuri din judetul Alba. Colectia Cristian Florin Bota”. Cu aceasta ocazie a fost lansat si volumul cu acelasi nume, volum impresionant prin multitudinea imaginilor vechi din judetul Alba, dar si prin calitatea grafica exceptionala.
Curiosii pot vedea, la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, peste 500 de carti postale documentare, care reproduc imagini din diferite localitati ale judetului Alba, dintre care cele mai vechi sint datate de la sfirsitul secolului al XIX-lea. Pentru Alba Iulia nu vor trece neobservate imaginile cu portile fortificatiei de tip Vauban, cele doua catedrale, Biblioteca Batthyaneum, institutii de învatamint si cladirile utilizate de unitatile militare. Pot fi vazute si instantanee care care surprind etape ale construirii Catedralei Încoronarii. Sute de imagini surprind instantanee interbelice din mai multe centre orasenesti din judet, intre care Teius, Zlatna, Abrud, Cimpeni, Aiud sau Sebes.
Privite ca un total, imaginile surprinse de fotografii celebri ai epocii, intre care si Arthur Bach sau Samoila Mirza, reprezinta o adevarata lectie de istorie. Dealtfel, colectionarul care le-a strins a spus ca doreste sa se adreseze in primul rind tineretului. “Tineretul, in primul rind, sa vina sa vada ce a fost. Eu as dori vremurile din trecut sa apara din nou. Sint multe lucruri bune care au disparut, lucruri care ar trebui sa apara din nou”, a declarat Cristian Florin Bota.
“Colectia mea este realizata in aproape 20 de ani. Aici este reprezentat judetul Alba, cit s-a putut in doua sali. Eu am in jur de 10.000 de carti postale (...) Tot ce este, este adunat de mine personal, absolut tot. Imi place tot ce e vechi: cladirile vechi, lucrurie vechi... M-au atras aceste lucruri”, a mai spus colectionarul.
El nu a vrut sa isi evalueze financiar colectia, dar a spus ca a dat pe o carte postala si 5 sau 10 lei, dar si 100 sau 200 de euro.
Expozitia va putea fi vizitata pina in data de 15 mai.
Pe de alta parte, Cristian Florin Bota a anuntat ca, in data de 14 august va lansa “Monografia comunei Stremt”, cel de-al treilea volum de acest fel realizat de el, dupa “Teiusul de odinioara” si “Monografia comunei Vintu de Jos”, care va fi reeditata in acest an. De asemenea, el a mai spus ca de zece ani lucreaza la “Istoria Caselor de Ajutor Reciproc”, volum aflat in curs de finalizare.           

Autor: Mihaela MORARU

Sursa: Monitorul de Alba )
Data: 13.04.2011


pus acum 13 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1910
Sute de cărţi poştale într-o expoziţie inedită

Muzeul albaiulian a găzduit ieri un eveniment expoziţional care a reunit numeroşi oameni de cultură din judeţ, istorici, muzeografi: evenimentul l-a constituit vernisajul expoziţiei „Colecţii şi colecţionari. Oameni şi locuri din judeţul Alba. Cristian Florin Bota”. Alături de colecţionarul din Teiuş s-au aflat Constantin Inel – directorul adjunct al muzeului, Ion Dumitrel – preşedintele CJ Alba, Elena Anghel – consilier pe chestiuni culturale de la CJ Alba, Traian Ştefan Popa – primarul din Stremţ, Silvia Pop – preşedinta Despărţământului ASTRA din Blaj, Anca Bota – soţia lui Cristian Bota, cea care a tradus cărţile poştale.
Şi-au adus o contribuţie la realizarea acestei expoziţii cercetătorii muzeului albaiulian: Ionela Mircea, Horia Ciugudean, Dana Ciugudean.
Invitatul special al vernisajului a fost Silviu N. Dragomir, cel mai mare colecţionar de cărţi poştale din ţară, autorul „Istoriei Cartofiliei Româneşti”.
Expoziţia cuprinde câteva sute de cărţi poştale reliefând multe din localităţile judeţului Alba. Expoziţia personală a lui Cristian Bota cuprinde însă 10.000 de cărţi poştale, adunate timp de 20 de ani. O parte din cărţile poştale referitoare la localităţile judeţului au fost redate într-un impresionant volum editat cu acest prilej – volum editat de CJ Alba care a fost oferit tuturor celor prezenţi la vernisaj. Iulian Brok

Sursa: Informatia de Alba )
Data: 13.04.2011


pus acum 13 ani
   
Teius
Administrator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1910
Expoziţia şi cartea “Colecţii şi colecţionari…” o istorie ilustrată

În cursul zilei de ieri, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, a avut loc vernisajul expoziţiei “Colecţii şi colecţionari. Oameni şi locuri din judeţul Alba. Colecţia Cristian Florin Bota”, dar şi prezentarea cărţii apărută la Editura “Unirea”, volum ce prezintă colecţia de cărţi poştale a domnului Bota. Sala de la etajul doi a muzeului gazdă s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru zecile de persoane, fie ei prieteni, colaboratori, iubitori de cultură, profesori, muzeografi, oameni ai literelor, colecţionari, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, care au ţinut să participe la această manifestare de mare însemnătate nu doar pentru Florin Bota ci şi pentru judeţul nostru, pentru domeniul cartofiliei. Invitat special a fost însuşi părintele cartofiliei româneşti, Silviu N. Dragomir, autorul volumului “Istoria cartofiliei româneşti” şi cel mai mare colecţionar pe care ţara noastră îl are.
Expoziţia “Colecţii şi colecţionari…” cuprinde o parte din cele 8.000 de cărţi poştale strânse în aproximativ două decenii de Cristian Florin Bota. Cele 500 de exponate reprezintă în fapt o istorie ilustrată şi aduc în faţa privitorilor locuri şi clădiri, imagini ale unor localităţi (Alba Iulia, Teiuş, Blaj, Sebeş, Aiud, Ocna Mureş, Abrud, Zlatna, Câmpeni) în judeţul nostru. “Este o expoziţie dedicată atât celor mai în vârstă, care pot rememora locuri şi simboluri, perioade mai bune sau nu din viaţa lor, dar şi copiilor, elevilor care nu au configurată imaginea locurilor prezentate de cărţile poştale”, a menţionat Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii. Aşa cum bine a precizat Ionela Simona Marcela, unul dintre oamenii care au contribuit la realizarea acestei expoziţii, domnul Bota a devenit dintr-un admirator de vechi ilustrate un adevărat cartofil. Domnia sa a făcut sacrificii materiale şi sufleteşti, creând această colecţie din pasiune, din dragoste pentru actul cultural. Expoziţia cuprinde piese rare, de exemplu imagini ale cărţilor poştale realizate de fotograful Samoilă Mârza. “Ne dorim ca promovarea acestei colecţii şi a autorului ei să fie o invitaţie adresată altor colecţionari de la noi de a se face cunoscuţi şi de a-şi face cunoscute colecţiile, de a împărtăşi cu ceilalţi o experienţă de viaţă”, a menţionat Ionela Simona Marcela.
Cristian Florin Bota a strâns 8.000 de cărţi poştale de o remarcabilă diversitate tematică: peste 1.500 de exemplare reproduc imagini ale unor localităţi din Alba, de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în prezent, cărţi poştale interbelice şi postbelice cu imagini din restul României, cărţi poştale din afara graniţelor ţării noastre, fotografii de familie, fotografii cu actori din perioada interbelică etc. Odată cu vernisajul expoziţiei a avut loc şi prezentarea volumului cu acelaşi nume apărut la Editura “Unirea”. Finanţată de Consiliul Judeţean Alba, cartea prezintă in condiţii grafice excepţionale între coperţi tocmai această colecţie, motiv pentru care reprezintă un volum ce nu poate lipsi din biblioteca iubitorilor de frumos, de artă, de cultură.
Imagini din Cetate – porţile fortificaţiei de tip Vauban, ale instituţiilor de învăţământ din Alba Iulia, imagini surprinse în timpul construirii Catedralei Încoronării, ilustraţii din Oraşul de jos şi multe altele pot fi admirate de doritori până pe data de 15 mai. Expoziţia va deveni una itinerantă, aceasta urmând să ajungă în lunile viitoare cel puţin în oraşele prezentate prin ilustratele pe care le cuprinde. (L.I.)



Sursa: Ziarul Unirea )
Data: 13.04.2011


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la